Проф. Огнян Герджиков: Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж

от БНТ
08:50, 05.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Не знам кой реди кабинета, аз съм далеч от кухнята, но е очевидно, че има сблъсъци, водещата роля е на "Има такъв народ". Слави е авторитарен тип, не позволява някой да му се меси, ако има твърдо становище по даден въпрос. От тази гледна точка малко си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, не е нещо много по-различно, вероятно здравословни проблеми го въздържат да бъде министър-председател. Бих бил много изненадан, ако Слави Трифонов е кандидат за президент. Това коментира в "Денят започва" проф. Огнян Герджиков.

По думите му едно правителство на малцинството е много нестабилно и е огромен риск. Според проф. Огнян Герджиков личи едноличен подход на ИТН.

Какви са политическите реакции след разговорите за подкрепа на проектокабинета на ИТН

"Не е сигурно, че предложението на ИТН ще мине в пленарна зала, има сериозни различия между "Има такъв народ" и партиите на протеста. ИТН действа с особено самочувствие, при наличието само на 65, а не на 165 депутати, неизвестните са повече от известните", заяви проф. Огнян Герджиков.

Той коментира предложения от "Има такъв народ" проектокабинет.

Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?

"Огромна част от предложените имена са непознати. Ради Найденов е изключително попадение, би бил добър външен министър. Петър Илиев е много качествен юрист, но се твърди, че е плагиатствал, аз обаче не виждам в тези имена изявени експерти, каквито са например на икономиката и на финансите в служебния кабинет. Допреди 2 - 3 дни бях оптимист, че ще има редовно правителство, но от вчера смятам, че е толкова крехка тази вероятност, че спокойно може да се счупи", поясни проф. Огнян Герджиков.

Той уточни, че е важно с какви хора ще бъдат обградени тези министри, за да бъдат успешни или не, като съветниците са дори по-важни.

"Давам висока оценка на служебния кабинет, има изключително качествени хора, свършиха много добра работа. Бих бил щастлив, ако поне една част от тези министри бъдат част от редовен кабинет. 99,9% третият мандат ще бъде в БСП, те имат готова формула служебният кабинет да бъде като експертен кабинет, в това има много логика и разум. ГЕРБ ще бъдат държани извън властта, ерата ГЕРБ си отива", каза още проф. Огнян Герджиков и добави, че е нелепо да се твърди, че вървим към президентска република.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър и порой с градушка в Тервел
Ураганен вятър и порой с градушка в Тервел
Военни и техника участват в гасенето на пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив
Военни и техника участват в гасенето на пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив