Иван Хиновски, ИТН: Основният ни водораздел с БСП е по казуса с АЕЦ "Белене"

от БНТ
08:10, 05.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Имаме пълно единодушие с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". С БСП имаме различни визии за АЕЦ "Белене", ние смятаме, че не това е ядреният приоритет. Ще ги убедим, че 7-и и 8-и блок е по-икономичен проект, реализуем, това е основният водораздел между нас, но ще намерим решение, аз съм убеден. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от "Има такъв народ".

Той коментира, че във връзка с рекордната цена на тока на енергийния пазар, е необходимо незабавно изслушване на министъра на енергетиката и председателя на борда на Българския енергиен холдинг, което ще бъде поискано още днес.

Според Хиновски основната грешка в управлението на отрасъла е забавеното обединение с Румъния.

Това е една голяма спирачка за свободната търговия със Западна Европа, допълни експертът.

Абсурдното е, че това нещо се повтаря от 5 - 6 години насам и никакви мерки не се взимат. Абсурдът е, че в центъра на проблема е държавната ТЕЦ, това говори за качеството на управление на нашите енергийни дружества, коментира Хиновски.

Очевидно, че има някакви други съображения над енергийните, може би саботират, защото за мен това е вид саботаж, заяви още той.

Смятам, че трябва да бъде направена проверка на регулаторния ангажимент на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Тя е нарицателно за лошо държавно управление на енергийно дружество - това всички партии го признават, подчерта енергийният експерт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Риана се нареди в клуба на милиардерите
Риана се нареди в клуба на милиардерите
Румен Радев, АИКБ: Оставаме в протестна готовност заради високите цени на тока
Румен Радев, АИКБ: Оставаме в протестна готовност заради високите цени на тока