НОВИНИ

Продължават пожарите на Балканите, България помага в гасенето на огъня в Р Северна Македония

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:12, 05.08.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България помага с 5 противопожарни автомобила за овладяването на ситуацията в критичната зона край село Нов Истевник, в Република Северна Македония. Българските екипи помагат в гасенето на пожарите в най-застрашената зона - пред входа на село Пехчево, където все още има активни огнища.

Продължава борбата с огъня в Турция и Гърция. Заради приближаващ пожар в турската провинция Мугла беше евакуирана топлоелектрическа централа и близко населено място.

Според местните власти всички опасни материали и химикали са изнесени от съоръжението, но има опасност от експлозия на тонове складирани въглища, с които ТЕЦ-ът работи.

Пожарите в страната бушуват повече от седмица - загинали са 8 души, а огнищата са над 180. Властта и президентът Реджеп Ердоган са остро критикувани за начина, по който се справят с огнената стихия.

Продължават и опитите за овладяване на пожарите около Атина. Гори и остров Евия, където беше проведена принудителна евакуация. Задимяването в районите на огнищата вече започва да надвишава допустимите норми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за пътуване във Великобритания
Нови правила за пътуване във Великобритания
Локализирани са пожарите в Хисарско, продължава борбата с огъня край село Петрово
Локализирани са пожарите в Хисарско, продължава борбата с огъня край село Петрово