НОВИНИ

Представиха антики, върнати от Великобритания в България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:40, 04.08.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Монети и предмети от античността и средновековието на стойност близо 80 000 паунда бяха върнати на България след съвместна акция на ГДБОП и полицията във Великобритания.

Предметите са били задържани от полицията в Кент. Те са открити в тайник на ремерке на камион, управляван от български гражданин. Сънародникът ни вече е осъден с влязла в сила присъда за трафик на културно-исторически ценности.

От Министерството на културата заявиха, че след като бъде направен анализ на историческите находки те ще бъдат изложени в някои от националните музеи в страната.

"Самият случай сам по себе си е доста голям успех и за Великобритания и за България не само по отношение на връщането на предметите , но и затова че български гражданин е осъден с влязла в сила присъда във Великобритания за такова нещо, предвид тяхното не толкова рестриктивно законодателство спрямо българското", заяви Ивайло Генков от ГДБОП.

"Ние няма да позволим повече българската история да бъде разграбвана и продавана, където и да било дори и в чужбина . Имаме съдействие от всички европейски полицейски органи да бъде следен подобен износ да бъдем информирани незабавно", заяви проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден 13: "Днес на Игрите" (04.08.2021)
Ден 13: "Днес на Игрите" (04.08.2021)
Забраняват вноса на боклук, който не е предназначен за гориво
Забраняват вноса на боклук, който не е предназначен за гориво