НОВИНИ

Служебният кабинет ще пита КС по темата за отстраняването на главния прокурор

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 04.08.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният кабинет ще пита Конституционния съд може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор. Това на практика е подкрепа за искането на министър Янаки Стоилов за тълкувателно решение по темата, след като ВСС отказа да разгледа по същество искането на министъра за освобождаване на Иван Гешев.

Кабинетът прие днес и доклади на икономическия министър Кирил Петков, за да има повече контрол над публичните средства и промяна в статута на определени компании.

Янаки Стоилов съобщи, че Конституцията на България му дава право като министър на правосъдието да иска предсрочното освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Затова и според него е логично това да бъде възможно и когато става дума за тримата големи в съдебната власт при налични мотиви.

Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт, заяви Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Стоилов обясни, че искането е допустимо, тъй като до момента Конституционният съд не е давал становище по този въпрос. Той допълни, че именно тази част от Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет, поради което и искането му за предсрочно отстраняване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за недопустимо от кадровиците.

Смятаме, че това правомощие на правосъдния министър е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи на идеята за баланс и взаимен контрол между властите, каза още Стоилов.

Правосъдният министър ще сезира и Върховния административен съд заради отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на Гешев.

Кирил Петков: Вадим "Монтажи" от ДКК и го местим в Министерство на икономиката

Икономическият министър Кирил Петков пък внесе доклад за изваждането на компанията "Монтажи" от държавната консолидационна компания и преминаването й на пряко подчинение на икономическото министерство с цел повече прозрачност и контрол върху изразходваните средства.

Още в началото на своя мандат като министър Кирил Петков извади данни за близо700 милиона, дадени от ДКК на фирмата "Монтажи" за строеж на язовири.

По този начин ще предотвратим ситуации, като тази в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни, каза Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

Подобни стъпки са направени и за дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг". Те ще бъдат преместени към МОСВ.

Предприятието "Язовири" пък ще бъде преместено на подчинение от икономическото към земеделското министерство. Замразен е и проектът за строеж на правителствен комплекс.

На въпрос на БНТ при толкова проекти и задачи, които има като визия, защо отказа да бъде министър и в редовен кабинет, Кирил Петков подчерта, че за него е важна екипността.

На всеки, който дойде в Министерство на икономиката, бих дал цялото си време, докато му стане ясно какво предлагаме и какви са аргументите затова предложение, каза министърът.

В приемственост за исканията си вярва и Янаки Стоилов.

И това според мен ще бъде един тест, особено след тези изказвания за задълбочаване на съдебната реформа и отчетността на магистратите.

Да продължи започнатото пожела на наследника си и спортният министър. По думите му във ведомството си заварил 60 милиона бюджет, от който 30 милиона не се знае къде са отишли.

25 милиона са изплатени авансово на 100% преди нова година с т.нар. ДЗС за реконструиране на физкултурни салони.

Всички дружества, получили парите, били създадени в последния момент, посочи още министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи са сред задържаните за контрабанда на цигари в Белгия
Българи са сред задържаните за контрабанда на цигари в Белгия
10 души са евакуирани от Старосел заради пожара
10 души са евакуирани от Старосел заради пожара