НОВИНИ

МС ще поиска тълкуване от КС може ли министърът на правосъдието да предлага освобождаване на тримата големи

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:30, 04.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

МС подкрепи искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за тълкувателно решение на Конституционния съд дали той като министър може да иска освобождаването на 3-мата висши ръководители на съдебната власт.

"Министерският съвет реши да отправи искане до КС за даване на задължително тълкуване на член 130, точка В от Конституцията. Въпросът е в правомощията на министъра на правосъдието включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт", каза на брифинг след заседанието на МС служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание", каза още Стоилов.

"Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но смятаме, че тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти", допълни служебният правосъден министър.

Членовете на МС са подкрепили това искане и то ще бъде внесено в КС. Решението би имало принципно значение. То ще внесе яснота за взаимодействието за правата на министъра на правосъдието при неговата комуникация с ВСС.

Стоилов разполага и със самостоятелно правомощие да сезира ВАС по повод отказа на ВСС.

Искането до ВАС, ако бъде разгледано по същество, може вече да отмени отказа на ВСС и тогава да се наложи ВСС отново да разгледа по същество случая.

По думите му Конституцията разполага с необходимите инструменти стига да знаем как да си служим с тях.

Служебният правосъден министър информира още, че на днешното заседание на МС се е приело да бъде изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу Република България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гришо излиза срещу Ивашка във Вашингтон тази вечер
Гришо излиза срещу Ивашка във Вашингтон тази вечер
САЩ разби Австралия за 53-а поредна победа на Олимпийски игри
САЩ разби Австралия за 53-а поредна победа на Олимпийски игри