НОВИНИ

Жители на Големо село се оплакват от мръсен въздух заради ТЕЦ "Бобов дол”

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 04.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Сяра и прах във въздуха се усеща от края на миналата седмица в района на ТЕЦ "Бобов дол". За това сигнализират жители на близкото Големо село. От централата обясняват миризмата с високите температури този месец и уверяват, че опасност за жителите в района няма.

Изсъхнали градини, лошо качество на въздуха и фини прахови частици по откритите повърхности в селото. От това се оплакват жителите на бобовдолското Големо село, които живеят в непосредствена близост до ТЕЦ "Бобов дол". Заради лошия въздух, казват местните, внуците им от големите градове в страната не се връщат в селото през летните месеци.

"Градините съхнат ужасно. Сега да ви водим какво е отгоре листата, направо всичко е долу", разказа баба Стойна.

"Усеща се във въздуха, ама ние дишаме, няма къде да отидем", коментира баба Цвета.

"Тези дни непрекъснато падаше прах, и дрехи не може нищо да прострем", обясни баба Роза.

Поставената подвижна станция от Министерството на околната среда и водите, която следи за чистотата на въздуха, според кмета на селото в петък е отчела опасно завишени нива на серен диоксид.

"Министерството на околната среда и водите го виждат. Те постоянно го наблюдават и се вижда, ние се чухме и с тях, те ме попитаха какво се случва, Работи ли ТЕЦ-а, казвам да, работи, има много завишени стойности", обясни Васил Васев.

От топлоелектрическата централа обясняват наличието на серен диоксид във въздуха с високите температури през изминалата седмица и ниското атмосферно налягане. По този начин изпусканите вещества от комините вместо да се разсейват от вятъра, падат в района около централата.

"Мисля, че проблемът не е толкова сериозен, колкото беше експониран, това беше само в петък. Към момента и тогава включително, нашите изпускащи устройства на серния диоксид е в нормите в границите, които имаме право да изпускаме", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Любомир Спасов.

"При нашия мониторинг било на съоръженията, и мониторингът за атмосферния въздух, нямаме информация да имаме надвишени норми", допълни главният еколог на ТЕЦ-а Илка Зарева.

Наличието на серен диоксид във въздуха е неприятно, но опасност за здравето на хората в околността няма, уверяват от централата.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три нови пожара в Пиринско, свикват спешна среща при областния управител
Три нови пожара в Пиринско, свикват спешна среща при областния управител
Тайбе Юсеин срещу рускиня, подготвена от Симеон Щерев
Тайбе Юсеин срещу рускиня, подготвена от Симеон Щерев