НОВИНИ

Класа! Стойка Кръстева ще се боксира за златото в Токио

класа стойка кръстева достигна исторически финал
bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 04.08.2021
11022
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската боксьорка Стойка Кръстева влезе в историята, след като се класира за финала на олимпийския турнир в Токио. Националката ще се състезава за златото в категория до 51 килограма на 7 август (събота) от 8.15 часа.

На полуфинала българката победи представителката на домакините Цукими Намики с категоричните 5:0 (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

Това ще е първи български медал при жените в бокса от Олимпийски игри.

Видео от срещата можете да видите ТУК (на 1.26.00 часа)

Стойка Кръстева не остави никакви съмнения в превъзходството си над своята съперничка. В първия рунд съдиите дадоха предимство за българката с 4:1 гласа. Въпреки че японката беше много енергична, нашата състезателка успя да вкара по-точните удари.

Съперничката на Кръстева на няколко пъти падаше на ринга, създавайки впечатление за нечестна игра на българката, което обаче се видя много ясно от феновете и от реферите.

Във втория рунд, след като вече нямаше какво да губи Цукими Намики започна още по-агресивна игра, но дори и по този начин Стойка Кръстева взе частта с 5:0 съдийски гласа.

В крайна сметка и третата част беше в полза на българката, за да може да се поздрави с крайния успех.

С достигането си до полуфинала Стойка Кръстева вече си беше осигурила медал (минимум бронз), но в събота, 7 август, тя ще боксира за най-високото отличие, което може да се присъди - златния медал.

Пред нея обаче застава Бусе Чакъроглу от Турция.

Треньорът на Стойка Кръстева: Ще направим всичко за победата

Представителката на южната ни съседка победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, след като вече са се срещали на големи първенства и имат поделено надмощие.

Стойка Кръстева за БНТ: Притеснение има, но ще изградим стратегия

Бусе е европейска шампионка от Мадрид 2019, като през същата година спечели Европейските игри в Минск и зае второ място на Световното първенство в Улан-Уде. Стойка Кръстева е двукратната европейска шампионка и носител на два сребърни медала от световни първенства.

Тя е първата наша боксьорка, която стига до финал на подобен спортен форум след 25-годишно чакане. За последно български боксьор стигна финал на Олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор на лека кола се вряза в трактор в Русенско
Шофьор на лека кола се вряза в трактор в Русенско
Балабанов за предложените министри: Дайте шанс на тези хора
Балабанов за предложените министри: Дайте шанс на тези хора