НОВИНИ

Гл. комисар Николай Николов: В момента има между 200 и 240 пожара на денонощие

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 04.08.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Като цяло ситуацията с пожарите в страната е под контрол. Средно пожарите на ден при нормална ситуация са между 100 - 120. Сега бройката гони 200 - 240 на денонощие. Вчера са били 206, като е имало момент, в който са действали 42 пожара едновременно.

Това заяви в "Денят започва" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Хубавото е, че тези 42 пожара, само 4 бяха по-съществени - този в Любовище, където нашите хора успяха да извадят една възрастна жена преди да изгори къщата ѝ, поздравления за това. Кюстендил - Долно село, и Перник. Перник се очертава най-сериозна ситуацията", каза главният комисар.

Пожарът край Розино е почти локализиран, няма опасност за населението

Той допълни, че над Розино вчера следобед имало напрежение, но пожарникарите са успели да се справят.

"Ние можем да се похвалим с много сериозен капацитет откъм техника и най-вече личен състав. Няма човек, който да е на моето място и да каже: достатъчни са ми хората. Всеки ще иска още, ще иска по-добра организация", коментира шефът на пожарната.

Според него в България обаче гасенето от въздуха е така направено, че е задача на военните.

"Да поддържаш, да експлоатираш хеликоптер е нещо изключително скъпо и не е по възможностите на всяка една организация. Желаем да го имаме, но само военните към момента и нашите гранични власти могат да поддържат хеликоптери", обобщи той.

Училището в Долно село продължава да тлее

Шефът на пожарната уточни, че имат график заедно с военновъздушните сили и до октомври знаят с колко хеликоптера могат да разполагат при тежки ситуации.

3147 са обучените доброволци в България, които могат да помагат при извънредни ситуации.

"Когато пристигнат така наречените ентусиасти доброволци, те не се връщат, поощряват се, но с тях се внимава, защото водени от желанието да помогнат по къси панталони, джапанки, често пъти са опасност сами за себе си. Много е тънък моментът как да използваме тяхната енергия без да застрашим тяхното здраве", коментира главен комисар Николов.

Той допълни, че в селата вече живеят предимно възрастни хора, които очакват помощ, желаят да защитят къщите си, но не могат да влязат в гората и няма на кого да се разчита по време на пожар.

Гл. комисар Николов: Ситуацията с пожарите у нас е сравнително спокойна, дирекцията ни обаче е на бойна нога

По думите му 93% от пожарите са предизвикани от човешка дейност. Само 7% са предизвикани от мълнии, повреда в електропроводите и други. Предпоставката е горещината, ниската влажност и най-опасен е вятърът.

Неговият апел е не само да не палим огън, а да преустановим за един-два дни работата в полето, свързана с почистването на земеделските земи. Още два дни трябва да бъдем внимателни, допълни той.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Рискът от заразяване сред ваксинираните е три пъти по-малък
Проучване: Рискът от заразяване сред ваксинираните е три пъти по-малък
Евелина Николова е на 1/2-финал след драматична победа в Токио
Евелина Николова е на 1/2-финал след драматична победа в Токио