Нов рекорд на потребление на ток в жегите

Николай Минков
от Николай Минков
21:05, 03.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

По-ниски температури днес в сравнение с вчера. Най-горещо беше в Сандански - почти 40 градуса.

И нов рекорд днес на електропотребление заради жегите. Пиковата консумация на ток е поставила на изпитание енергийната система на страната.

Горещата вълна, обхванала целия регион, е предизвикала дефицит на електричество в Турция и Гърция, които са поискали аварийна енергийна помощ от България.

Рекордно пиково потребление е регистрирано вчера в 14.00 часа, когато от Електроенергийния системен оператор са измерили товар в мрежата от 5226 мегавата. За цялото денонощие България е потребила над 107 000 мегаватчаса електроенергия.

Среднодневната температура от над 39 градуса, измерена вчера, е причината за рекордното потребление на тока.

"През последните дни горещата вълна поставя пред сериозни изпитания електропреносната мрежа на страната. Въпреки това смятаме, че до този момент тя се представя в много добро състояние. Няма сериозни аварии по мрежата", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От Електроенергийния системен оператор обясниха как е било компенсирано рекордното потребление от над 107 000 мегаватчаса за денонощието.

"Високото потребление на ел. енергия в страната се осигурява от двата енергоблока в АЕЦ "Козлодуй", от централите в Маришкия басейн, ТЕЦ-Варна работи на два блока, в Бобов дол работят 2 блока, както и ВЕЦ-овете се включват в пиковите часове на деня", допълни Ангелин Цачев.

Заради рекордните горещини сериозен недостиг на ток са изпитали в Турция и Гърция.

"Във вчерашния ден сме дали аварийна помощ на нашите съседи", каза още Ангелин Цачев.

За 2 часа по 200 мегавата сме дали на Турция и за 2 часа по 100 мегавата на Гърция. От ЕСО отчитат ръст от 75% в износа на ток и 10 при производството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Маските се завръщат по френските курорти
Маските се завръщат по френските курорти
Защо един олимпиец реши да плете на трибуните?
Защо един олимпиец реши да плете на трибуните?