НОВИНИ

Депутатите няма да намалят заплатите си

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:10, 03.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите няма да намалят заплатите си. Решението е на народните представители от временната комисия за приемане на правилник за работа на Народното събрание.

Запазват се възможностите за ползване на служебни автомобили, но то ще бъде ограничено сериозно, закани се председателят на парламента Ива Митева.

Депутатите приеха единодушно заплатите им да не бъдат намалени. Председателят на Народното събрание Ива Митева се аргументира, че депутатските възнаграждения са обвързани със заплатите в администрацията и ще рефлектират и върху тях.

"Трябва да е ясно, че това ще рефлектира към всички надолу и един експерт ще получава по 100 - 200 лева, ако това искаме да направим да действаме с този популизъм, аз съм съгласна да го направим", заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

Предложението депутатските заплати да станат около 1500 лева беше внесено от председателя на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Най-ниската длъжност в администрацията, за която се назначава младши експерт и се започва без нито един ден стаж, е 1600 лева, значи депутатът ще получава най-ниската от възможната длъжност в администрацията", допълни Ива Митева.

Парламентарните групи се съгласиха, че не сега е времето да се променят заплатите, но в бъдеще трябва да бъде променен подходът, по който те се смятат и обвързват с останалите заплащания.

"Не трябва да се прекалява с популизма, който очевидно някои хора ги вълнува винаги, заплатите на народните представители дори са по-ниски от представители на политическите кабинети на служебното правителство", каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

"Проблемът не е уважаеми колеги, че има други държавни служители, които взимат повече от народните представители, големият проблем е този дебат, голяма част от българските граждани взимат по-малко и то в пъти", добави Крум Зарков от "БСП за България".

"Искам да споделя, че останах с чувството, че е постигнат един системен подход, за да бъде решен той трябва да се подходи системно, а не така на парче, защото води до голямо изкривяване на проблемите", коментира Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Винаги съм казвала, казвам го и сега, казвам го и пред групата, всеки може да дарява заплатата си, така че винаги има изход от тази ситуация", каза още Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Депутатите не приеха и всяка парламентарна група да ползва само по един служебен автомобил и да бъдат премахнати транспортните им разходи. Председателят на парламента обаче се закани, че ще ограничи ползването на депутатските коли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са политическите реакции след разговорите за подкрепа на проектокабинета на ИТН
Какви са политическите реакции след разговорите за подкрепа на проектокабинета на ИТН
Обвиниха губернатора на Ню Йорк в сексуален тормоз
Обвиниха губернатора на Ню Йорк в сексуален тормоз