НОВИНИ

ГЕРБ няма да подкрепят кабинета на ИТН (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:31, 03.08.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще влезе в пленарната зала и ще гласува "против" кабинета на "Има такъв народ". Това реши днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Лидерът на партията Бойко Борисов още снощи каза, че ще даде този съвет на депутатите си, защото в настоящата политическа ситуация не желае ГЕРБ да бъде обвързвана с нито една от политическите сили в парламента.

Бойко Борисов определи политическата ситуация в момента като "пълен хаос". А от интервюто на Слави Трифонов в неделя разбрал:

"Хубаво е, че иска да поеме политическата отговорност, най-сетне, за това, което една година прави. Въпросът е как ще го направят и дано да го направят. Отговорността е изцяло тяхна", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Затова и депутатите от ГЕРБ-СДС ще гласуват против проектокабинета на ИТН.

"Партия ГЕРБ и СДС трябва да стоят максимално отдалечени от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа, не се отнасят уважително към избора на хората, ние възлагаме, това е решението на нашите депутати, да влязат в залата, да си гласуват против правителството, защото всяко друга наша формула на добронамереност или на отговорност дори би означавала да ни привързват с някакви кукловоди, сценаристи или каквото и да било там друго, ние това не го желаем, не го искаме, не сме от тях", допълни Бойко Борисов.

Той призна, че вчера напразно е очаквал да види дали "от ИТН няма да се вразумят и да изпратят и на ГЕРБ писмо покана за консултации".

"Макар и неграмотно написано, все пак ще бъде някакъв знак", поясни Бойко Борисов.

"Нормално мислещи политици", каза още Борисов, "би трябвало да си дадат сметка за факта, че на два поредни избора народът показал, че не иска ГЕРБ да бъде изчегъртана". Обвини в пълна безотговорност към държавата хората, които вече говорят за нови избори. Според него обаче също се върви именно натам.

"Слушайки интервюто на г-н Трифонов - аз не си представям как ще продължат преговорите без някоя от партиите да претърпи огромно унижение, унижавайки да подкрепя правителство, зад което забележете няма никакви политики", коментира още Борисов.

Отговори и на въпрос какво мисли за кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов.

"Дали има опит този човек - не знам, защото не го познавам, по-скоро на външен вид ми е симпатичен, не се кокорчи и така", уточни лидерът на ГЕРБ.

Най-важното, според Борисов, било как, ако бъде избран Николов ще направи връзката със Слави Трифонов.

"Защото човекът на деня, който носи цялата отговорност се казва Станислав Трифонов", каза още Бойко Борисов.

На фона на факта, че във фигурата на президента Румен Радев Бойко Борисов вижда най-сериозния си политически опонент и днес той отказа да назове името на кандидата за държавен глава на ГЕРБ с мотива, че в държавата има много по-важни задачи за решаване, а именно тежката политическа, икономическа и здравна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът отправи благодарности към усилията на огнеборците в страната
Президентът отправи благодарности към усилията на огнеборците в страната
Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?
Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?