НОВИНИ

Високи температури до края на деня, но не толкова горещо

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 03.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Времето
Слушай новината

След екстремно горещото време вчера и температури на много места над 40°, в Сандански - 43°, днес, благодарение на умерен северозападен, в Източна България - северен вятър, ще бъде не толкова горещо.

Максималните температури ще бъдат от 38° до 40° в областите с код оранжево и от 35° до 37° в останалата част от страната, в Северозападна България - не повече от 34°, по Черноморието - от 30° до 35°.

В следобедните часове в по-голямата част от страната ще бъде слънчево, но ще има и райони с валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици, с по-голяма вероятност в планинските части.

И утре на много места в страната, с изключение на източните райони, ще има температури над 35°, но очакванията са за максимални стойности не по-високи от 38 - 39°.

Денят ще започне със слънчево време, но след обяд ще превали главно в планинските и източните райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, на изток - югоизточен вятър.

Въпреки относителното понижение на температурите, в по-голямата част от страната и утре рискът от пожари е от много висока и екстремална степен, съответно областите са в оранжево и червено.

На морския бряг ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността през втората половина на деня, като главно по северното крайбрежие за кратко ще превали.

Максималните температури ще са между 26° и 30°. Температурата на морската вода е 25 - 28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Предимно слънчево ще бъде и в планините, но след обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд.

Ще бъде и ветровито с умерен, по най-високите части временно силен северозападен вятър. Температурите в курортите са от 25° на Алеко до 31° в Банско.

Горещо остава и утре по Централното и Източното Средиземноморие, както и на Балканите. С валежи и гръмотевици ще бъде на много места в Западна и Централна Европа, с по-значителни количества в Южна Франция и Северна Италия.

У нас в четвъртък температурите отново временно ще се повишат, но в петък със силен северозападен вятър ще нахлуе относително по-хладен въздух. В следобедните часове ще има валежи и гръмотевични бури, на места временно интензивни. През почивните дни ще бъде предимно слънчево, а вероятността за превалявания е много малка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайбе Юсеин ще се бори за бронза в Токио
Тайбе Юсеин ще се бори за бронза в Токио
Симон Байлс открадна шоуто, но остана с бронзов медал
Симон Байлс открадна шоуто, но остана с бронзов медал