НОВИНИ

Огнен ад в Кюстендилско: Разраства се пожарът в Ломница, овладяна е стихията в Долно село

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 03.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Над 12 достигнаха пожарите през последното денонощие в района на Кюстендил. В момента активни са шест от тях в селата Ломница, Лисец, Ямен, Долно село, Гърдино и Невестино.

Най-опасен е пожарът в Ломница. Той е в изключително трудно достъпен район. От силния вятър се разраства бързо. Всички пожарни екипи са на крак.

Изпепелени са 20 къщи в кюстендилското село Долно село. Там пожарът е почти овладян.

Пожарът в Долно село избухва в късния следобед вчера. Тръгва от една махала, но заради силния вятър бързо достига и до центъра и обхваща къщите и старото училище.

"Тука вече четвърти път на едно и също място се пали. Става късо съединените от електропроводите и от там падат искри на земята и се запалва тревата сухата и гори. Миналата година 2 пъти, тази година два пъти", каза Лозан Тасков, кметски наместник на с. Долно село.

От електроразпределителното дружество съобщиха за БНТ, че са извършили проверка на мястото, която показва, че посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място.

Повечето изгорели къщи в селото са необитаеми. Заради опасността от разрастване на огъня, още снощи всички жители са евакуирани и настанени при близки и роднини.

"Надяваме се изобщо да не се разраства дори и към останалата част на селото, тъй като има места с много животни тук, с много количества слама и сено", каза Петър Паунов, кмет на община Кюстендил.

За да се запознае със ситуацията в Долно село и цялата Кюстендилска община, тази сутрин на място беше и главен комисар Николай Николов.

"Какво правим днес - булдозерът ще ограничи от тази част южната част пожара, така че да бъдем напълно спокойни за съседните махали. Зад нас това, което виждате горе по билото вече е ограничено", каза главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

"Тежката техника е тук, пожарните автомобили са тук. Мисля че нещата са 90% под контрол", уточни инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Заедно с пожарникарите и горските служители в борбата с огнената стихия в Кюстендилско участват и много доброволци и общински служители.

Автор: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът край Розино е почти локализиран, няма опасност за населението
Пожарът край Розино е почти локализиран, няма опасност за населението
Още 52-ма заразени с делта варианта на COVID-19 в България
Още 52-ма заразени с делта варианта на COVID-19 в България