НОВИНИ

Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 03.08.2021
6778
Чете се за: 08:25 мин.
У нас
Слушай новината

След цял ден разговори в парламента "Има такъв народ" обяви състава си на правителството. В проектокабинета има 17 министри, един е без портфейл.

Преди срещата на "Има такъв народ" с "Изправи се БГ! Ние идваме!", кандидат-премиерът Пламен Николов обяви, че съставът на правителството, което партията на Слави Трифонов ще предложи, е реден до късно снощи.

По-късно едва след приключване на разговорите с трите партии Пламен Николов официално представи проектокабинета пред медиите.

За министър на вътрешните работи "Има такъв народ" предлага Петър Илиев. Името му нашумя като възможна кандидатура за премиер, преди миналия петък да стане ясно, че това е Пламен Николов. Петър Илиев преподава "Конституционно право" в Софийския университет, консул е на Барбадос. Илиев беше кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет на "Има такъв народ", обявен на 12 юли.

"Той е страхотен специалист, конституционалист, и мисля, че има заслужено място, човек, който може да се справи с предвидените реформи, каквито искаме да направим", коментира кандидатът за министър-председател от ИТН Пламен Николов.

От "Има такъв народ" реагираха остро на твърденията за плагиатство.

"Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си. Искам да застане с лицето си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на госпожа Киселова, която пряко не отговаря. Искам да застане пряко и да каже, че е изплагиатствано от него, за да може да бъде осъден Петър Илиев", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ИТН запазва предложението си жена да оглави Министерството на отбраната. Теодора Генчовска има над 10-годишен опит на различни нива във военното ведомство. Била е част от звената, работещи активно с НАТО и ЕС, както и експерт в кабинета на президента Румен Радев. Завършила е Военната академия. Генчовска беше предложена за поста и в първия проектокабинет на Трифонов през юли.

Да управлява финансите "Има такъв народ" предлага Пламен Данаилов. Той е завършил УНСС и има над 20 години опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Данаилов е един от защитниците на намаляване на партийната субсидия на 1 лев, като, според него, тя би била напълно достатъчна за издръжка на партиите. Смята, че България трябва да достигне средноевропейските заплати, преди да приеме еврото, за да избегне шок.

Икономистът Десислава Димитрова е предложена за министър на икономиката.

Урологът д-р Силви Кирилов е предложен за министър на здравеопазването. Има опит в управлението на големи болници и е бивш шеф на Агенцията по трансплантации. Д-р Кирилов е един от първите последователи и участници в създаването на партията на "Има такъв народ" и е сред основните ѝ експерти в сферата на здравната политика.

Велислава Петрова е предложена за министър на образованието. Тя е учен и имунолог. Старши мениджър е в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации. Беше предложена за здравен министър и в проектокабинета начело с Николай Василев.

Експертът по енергийна бедност и социална политика Теодора Пенева е предложена за социален министър.

Предложеният в първия проектокабинет на "Има такъв народ" Ради Найденов и сега е кандидат за външен министър - дипломат от кариерата. Заемал е този пост в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Преди това е бил и зам.-министър на отбраната в периода 2001-2002 г., а до 2005 г. - началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски.

Сегашният заместник енергиен министър Александър Николов е предложението за министър на енергетиката. Той е единственият член на служебния кабинет, когото "Има такъв народ" припознава и предлага за по-висок пост. Николов има мениджърски опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Бившият депутат от "Реформаторския блок" в 43-ото Народно събрание Гроздан Караджов е кандидатурата за министър на транспорта. Караджов беше председател на Комисията по транспорт в 43-ия парламент. Юрист и експерт по телекомуникации. Той е активен участник в студентските протести през 90-те години. Работил е във фондациите "Отворено общество" и "Демокрация".

Георги Георгиев, който е бивш главен секретар на Съюза за стопанска инициатива, е кандидат за регионален министър. Георгиев е областен координатор на "Има такъв народ" във Враца, строителен инженер и доктор по управление на инвестиционни проекти. Координатор на експертната група по регионално развитие на "Има такъв народ" и един от авторите на програмата за регионално развитие на партията. Критикувал е многократно програмата за саниране, както и скъпото строителство на магистралите.

Кандидат правосъден министър е адвокат Момчил Иванов, областен координатор на партията във Велико Търново. Бивш активист на СДС, преподавател във Великотърновския университет.

Предложеният в първия проектокабинет за спортен министър Радостин Василев отново е кандидат за поста. Той е адвокат и се занимава със спортно право.

Ивайло Кожухаров е кандидат за министър на туризма. Кожухаров е мениджър в сферата на туризма. Има 17-годишен опит в сферата по Черноморието и в столицата.

Силвия Бакърджиева - за министър на околната среда и водите.

Министър на земеделието и храните - Петър Абровски.

Оперният певец Георги Султанов - за министър на културата.

ИТН запазва предложението си за първи път да има министър без портфейл по ромските въпроси - това е д-р Антония Валентинова.

"Това е екипна игра. Това са общи предложения на цялата група и на НС на партията", каза Пламен Николов.

От "Има такъв народ" отново заявиха, че коалиционно споразумение няма да бъде подписвано.

"Коалиционно споразумение, заявихме още в началото, че ние няма да подписваме. Така че няма коалиционни споразумения. Не сме коалиция", коментира Тошко Йорданов.

И Николов, и Тошко Йорданов бяха категорични, че промени в предложения състав няма да бъдат правени. А по-рано Пламен Николов представи и дипломите си.

"Философ съм, не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на Щурците. Не подценявайте философското образование - най-големите умове в политическия свят са завършили философия - Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто", каза Пламен Николов.

Той подчерта, че днес не се е чувал със Слави Трифонов. Увери, че сам си е редил кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ няма да подкрепят кабинета на ИТН (ОБЗОР)
ГЕРБ няма да подкрепят кабинета на ИТН (ОБЗОР)
Продължава борбата с пожарите, които бушуват в Кюстендилско
Продължава борбата с пожарите, които бушуват в Кюстендилско