НОВИНИ

Намериха мъртъв беларуски активист в Киев

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:50, 03.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Беларуски активист, помагал на свои сънародници, избягали от политическо преследване в родината си, беше намерен мъртъв в Киев. Виталий Шишов е открит обесен в парк. Полицията е започнала разследване за убийство. Украйна, Полша и Литва са страните, където най-много беларуси търсят убежище заради репресии от режима на Лукашенко. Официалната информационна агенция в Минск съобщи новината, но властите не са коментирали случая.

Виталий Шишов излиза за сутрешен крос от дома си вчера и никога не се завръща. Открит е днес обесен недалеч от жилището си, телефонът и вещите му са били у него.

Имал е драскотини по лицето и коляното. Разследват се всички версии, включително инсцениране на самоубийство. Рано е да се заключи, че е бил нападнат, обяви шефът на националната полиция на Украйна.

26-годишният Шишов оглавяваше организацията "Беларуски дом в Украйна" - тя оказва правна и логистична помощ на беларуси, избягали от родината си.

Самият той напуска Киев след смазването на протестите през август 2020 година, в които участва.
Приятел на активиста смята, че става дума да убийство.

"Предвид обстоятелствата и конкретните заплахи е ясно, че това е дело на беларуските специални служби. Това е убийство. Виталий е намерен обесен и бит", заяви Юрий Лебедев, приятел на Виталий Шишов.

Преди три седмици Виталий предупреждава своя приятел, че трябва да са внимателни, защото спецслужбите проникват в протестните групи и идентифицират активисти и организатори на протестите. Виталий е споделял, че е следен.

"Още една жертва на кървавия диктаторски режим в Беларус. Ако този жалък узурпаторски режим се опитва да уплаши беларусите, ще кажа само - юмрукът ни е стиснат още по-здраво тук в Украйна", каза още Юрий Лебедев, приятел на Виталий Шишов.

Александър Лукашенко е на власт в Минск от 1994 г. Миналото лято той се обяви за победител на изборите, последваха жестоки репресии срещу мирни граждани.

Опозиционери и протестиращи бяха хвърлени в затвора, много опозиционери напуснаха страната. Европейският съюз не признава резултатите от изборите и наложи редица санкции на представители на режима, сред които забраната за прелитане над въздушното пространство на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН
Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН
Поредна евакуация на местни жители и туристи заради пожарите в Турция
Поредна евакуация на местни жители и туристи заради пожарите в Турция