НОВИНИ

Продължава борбата с пожарите, които бушуват в Кюстендилско

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 03.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава борбата с пожарите, които бушуват на няколко места в Кюстендилско. Стихиите са овладени на 90%. Потушени и локализирани са пожарите в селата Ямен, Лисец, Ломница и Гърбино. През последния час стана ясно, че в село Ваксево също е възникнал пожар, но засега ситуацията е овладяна.

Най-тежко остава положението в Долно село, където има около 20 изгорели къщи и няколко селскостопански постройки. Леко пострадали са две жени, които са погълнали част от дима от пожара, но няма опасност за живота им. Само за няколко минути огнената стихия изпепели до основи сградата на училището. Спасено обаче беше кметството, което се намира в съседство. Уплашени за живота си, жителите на селото се евакуираха още през нощта.

Пожарът в Долно село избухва в късния следобед вчера. Тръгва от една махала, но заради силния вятър бързо достига и до центъра и обхваща къщите и старото училище.

Борбата със стихията продължи цяла нощ. Заради вятъра на няколко пъти огнища се възпламеняваха. Наложи се жителите на селото да бъдат евакуирани. Част от тях тази сутрин се завърнаха, за да проверят домовете си.

Сред изгорелите в пожара е и една от къщите на Методи Ризовски.

"Ужас беше, дим, не можеш да дишаш. От двете страни всичко гореше, ето то си личи къде е горяло. Плевнята вече беше изгоряла на комшиите и тръгна към нашата старата къща", сподели Методи Ризовски.

"За радост нямаме загинали, нямаме пострадали. Булдозерът ще ограничи от тази част, южната част пожара, така че да бъдем напълно спокойни за съседните махали", каза още главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Това е пореден пожар в селото за последните 2 години.

"Тук вече четвърти път на едно и също място се пали. Става късо съединените от електропроводите и от там падат искри на земята и се запалва сухата трева и гори", допълни Лозан Тасков, кметски наместник на село Долно село.

В потушаването на огъня участват и десетки доброволци.

"Оттук сме, от близките села и понеже сме военни питахме командира и ротния и ни освободиха, за да дойдем да помогнем на хората", разказва доброволецът Константин Петров.

От електроразпределителното дружество съобщиха за БНТ, че са извършили проверка на мястото, която показва, че посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място.

Установено е, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията. Това показва, че никъде по мрежата не е имало късо съединение вследствие на допир на проводници, се казва още в становището на електроразпределителното дружество.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?
Кои са предложенията за министри в проектокабинета на ИТН?
Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН
Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН