НОВИНИ

Георги Свиленски, БСП: Това, което очаквахме, го получихме като резултат

Калина Попова
от Калина Попова
19:01, 03.08.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Беше ни представен кабинетът, формите всеки може да ги определя както иска. Ние се почувствахме като уважаван партньор, на който бяха представени имената, министрите и министерствата. Не сме имали претенции нито към министрите, нито към структурата на Министерския съвет. Това, което очаквахме, мисля, че го получихме като резултат", коментира в "Още от деня" Георги Свиленски от "БСП за България".

Той допълни, че с "Има такъв народ" са провели консултации секторно по различните политики и му е направило впечатление, че е добавена демографска политика към програмата на Министерството на труда и социалната политика.

"Това показва отношение на желанието на управляващите да обърнат внимание на този голям бич - демографската катастрофа", заяви Георги Свиленски.

Той не коментира детайлно предложенията за министри на ИТН, тъй като по думите му е работил с тях за много кратко в настоящия парламент. Каза, че е бил в една комисия по транспорта с предложения за министър на транспорта Гроздан Караджов. Обясни още, че от БСП не поставят условия за министрите, тъй като за тях са важни политиките и ангажиментите, които ще се реализират.

"Ако тръгнем с разделителните линии, кабинет може би няма да има в следващите 20 години. Не става въпрос за честната дума. Едно от условията ни беше да постигнем споразумение с мандатоносителя, гаранция, че нашите политики ще бъдат реализирани", добави Георги Свиленски.

Той подчерта, че в следващите дни ще бъде решено какъв ще е актът на споразумение между партиите, като всички приоритети ще бъдат заложени в него.

"Всички казват, че искат да бъде променен моделът, но всички поставят условия, които нямат нищо общо с това. Ние казахме: Да, Борисов вече не е министър-председател, но моделът още не е разграден и това трябва да стане с редовно правителство", каза още Георги Свиленски.

По думите му "кабинетът няма време да го чакат, тъй като проблемите, които има да решава, са много и належащи". БСП ще бъде гарант за връщане на държавността в България, увери Георги Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе отбеляза 142 години от създаването на военноморските сили
Русе отбеляза 142 години от създаването на военноморските сили
Хаджигенов: Има шансове да подкрепим кабинета на "Има такъв народ"
Хаджигенов: Има шансове да подкрепим кабинета на "Има такъв народ"