НОВИНИ

Какви са политическите реакции след разговорите за подкрепа на проектокабинета на ИТН

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 03.08.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Поредицата от срещи на "Има такъв народ" започна с ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!". След сравнително кратки разговори, Мая Манолова беше лаконична.

"Чухме имената. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура", заяви Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

В предаването "Още от деня" Николай Хаджигенов определи представянето на министри от "Има такъв народ" като "кино". И допълни, че им показали мултимедийна презентация с по два реда за всеки кандидат. Коментари за предложените имена не е имало.

"Част от имената ние сме ги коментирали и преди. Част от тях са ни абсолютно непознати. Ще отнеме време да проучим кои са и какво са правили. Ще вземем решение, да ви кажа по-скоро не. Не виждам този пламък, този гняв, тази подготовка, която е нужна да се бориш с ламята. Тук сме отсекли една глава, ако не отсечем останалите три, ще остане още една", коментира Николай Хаджигенов от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Хаджигенов: Има шансове да подкрепим кабинета на "Има такъв народ"

На срещата "Демократична България" беше представена от заместник-председателите на парламентарната група. По-късно Христо Иванов дойде и обяви защо не е присъствал на срещата.

"Защото аз в такива инсценировки не присъствам", каза Христо Иванов.

От "Демократична България" не пожелаха да коментират конкретни имена, включени в проектокабинета.

ДБ след срещата с "Има такъв народ": Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета

Напрежението от последните дни и евентуална бъдеща подкрепа коментираха така:

"Не мисля, че сме изравяли някакви томахавки, така че да ги заравяме. Ние сме с цялото намерение да се отнесем сериозно към този въпрос и, ако има аргументи, да подкрепим това правителство, но не мисля, че шансовете са повече от 50% на този етап - повече от 50 "да" или повече от 50 - "не"? Не! Според мен както се вижда от действията на ИТН - възможно е да претърпи промени този състав", добави Владислав Панев, заместник- председател на ПГ на "Демократична България".

Последната среща на ИТН беше с "БСП за България". Корнелия Нинова заяви, че левицата ще даде оценка за кандидат-премиера и министрите утре. Първите две стъпки - да обсъдят политиките в работни групи и да разберат имената в проектокабинета, вече са направени, посочи Нинова.

„Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета си пред БСП

"Третата стъпка, която ни остава по нашия мандат е да намерим формата за подкрепа. Политическа форма за подкрепа за политики - споразумение ли е, какво е, но да намерим подходяща форма за подкрепа - публична. Този въпрос остана. С колегите от ИТН ще продължим да уточняваме утре и вдругиден. И четвъртото е утре, в 14.00 часа, да си свикаме нашия колективен орган - Националния съвет, за да вземем окончателно решение", каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ще събере ли достатъчно подкрепа проектокабинетът "Николов" - предстои да разберем.

Репортери: Вера Александрова и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джака е близо до нова сделка с Арсенал
Джака е близо до нова сделка с Арсенал
Депутатите няма да намалят заплатите си
Депутатите няма да намалят заплатите си