НОВИНИ

ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:37, 03.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Повечето горски пожари в Турция вече са локализирани, но все още има активни огнища.

В южната част на страната пожарите, които бушуват вече седмица, налагат за пореден ден евакуацията на местни жители и туристи в популярни морски курорти. ЕС помага на Анкара със самолети.

146 пожара в Турция са под контрол, но осем огнища продължават да горят в областите Анталия, Мугла, Испарта и Денизли. Седем от осемте жертви са от района на Манавгат, на 60 километра източно от Анталия.

"Съсипани сме, всичко изгоря, не дойдоха пожарникари да спрат огъня. Животът ни е погубен. Не знам кой може да ни помогне. Моите 15 акра поле изгоряха напълно, нищо не остана", споделя жител на селото в района.

16 самолета и 51 хеликоптера се борят с огнената стихия в районите на три крайбрежни града - Манавгат, Бодрум и Мармарис. Съобщава се, че вече няма опасност за туристически обекти и жилищни райони.

Европейският съюз също оказва помощ. В борбата с огнената стихия в Турция се включиха един самолет от Хърватия и два от Испания. Те се присъединиха към екипи от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан.

Голям пожар бушува в горската част край атинското предградие Варибоби. Той заплашва гръцката столица и предизвика прекъсване на тока. Жителите са призовани да затворят вратите и прозорците си и да очакват още инструкции. За потушаване на огъня са изпратени 104 пожарникари, четири хеликоптера и пет самолета сред тях и руска машина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робот помага в борбата срещу COVID-19 в Пловдив
Робот помага в борбата срещу COVID-19 в Пловдив
Защо се повишиха цените на някои основни стоки?
Защо се повишиха цените на някои основни стоки?