НОВИНИ

Защо се повишиха цените на някои основни стоки?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:29, 03.08.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Някои основни храни са поскъпнали това лято - като олио, брашно, краве сирене, някои сезонни Плодове. Какви са причините?

Цената на хляба през последните месеци постепенно се повиши и в момента килограм бял хляб се продава за 1.70 лева. Причината е по-скъпата пшеница, а оттук и брашното. Все пак прогнозите са, че се очаква много добра зърнена реколта и спад в цените.

Най-драстично е поскъпнало олиото в сравнение с миналата година - с 53 на сто.

В момента литър олио се продава по пазарите на цена между 2.80 и 4.20 лв. Така на практика най-скъпото олио се доближи до цената на най-евтиния зехтин. Причините за поскъпването са слабата миналогодишна реколта. Уверенията са, че през септември, октомври когато има нова реколта, цените ще се нормализират.

В сравнение с миналата година по-високи са цените на кашкавал "Витоша" и кравето сирене. Специалистите обясняват цялостното поскъпване с повишената цена на труда и увеличаване на цените на горивата.

В същото време свинското месо и маслото са поевтинели в сравнение с миналата година.

При плодовете и зеленчуците поскъпване има при прасковите, морковите и зеления пипер. Поевтинели са лимоните, ябълките и кайсиите. Необичайно високите цени на малините и къпините по софийските пазари предизвика днес гнева на купувачите.

-БНТ: На борсата колко я купихте малината?
"Скъпо ви казвам. От 10 лв. нагоре е цената на едро. Тая всичката жега знаете ли какво прави плодовете. Тя ги унищожава и няма. Бере се през ден, на седмица по два пъти се кара стоката. Това не е концерт по желание както те искат", коментира Миа Иванова, търговец.

От комисията по стоковите борси и тържищата прогнозират успокояване на цените.

"До края на годината не бива да се очакват някакви резки движения. Няма нито един икономически фактор, който да предполага покачване на цените на каквото и да било", заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според председателя на комисията, въпреки временно високите цени на някои храни, вносът и силната конкуренция ще доведат до стабилизиране на пазара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари
ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари
Джака е близо до нова сделка с Арсенал
Джака е близо до нова сделка с Арсенал