НОВИНИ

Премиерът Стефан Янев: Човешката дейност е в основата на пожарите

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:32, 04.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Стефан Янев свика спешна среща тази вечер във връзка с трагичния инцидент при пожара край санданското село Петрово, при който загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

За съжаление имаме инцидент, при който загинаха двама души. Позволете ми да изразя съболезнования, заяви служебният премиер. Той призова всички наши сънародници да бъдат бдителни и да не допускат случайни пожари.

За съжаление, температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното е да запазим човешкия живот както на хората, които гасят пожара, така и тези, живеещи в околните населени места, подчерта премиерът Янев.

Днес дискутирахме необходимостта за нов закон за управление на кризи. Има необходимост от такъв тип нормативна уредба. Самата организация в МВР е започнала подготовката на система за оповестяване, обясни Янев.

Взаимодействието на национално и местно ниво засега се осигурява по канали на МВР. Областните управители и кметовете на общини имат своята отговорност да засействат съвети за бедствия и призовавам всички областни управители да ги свикат във възможно най-кратък срок, за да направят необходимата координация, заяви премиерът.

Той съобщи още, че ще бъде издадена заповед за прекратяване на всички дейности по почистване на земеделски земи или т.нар. стърнища.

Факт е, че повечето пожари в момента са полски - предизвикани са от сухи треви, допълни Янев.

Изпълнението на всички мерки ще започне незабавно, категоричен е Янев.

Според него е рано да се коментират причините за трагичния инцидент в пожара днес, но огънят е бил непредсказуем.

За съжаление, от високите температури в момента, Европа гори. Прогнозата е, че тази ситуация ще продължи поне до 15 август.

Призивът ми към всеки български гражданин е да бъде бдителен, заяви Стефан Янев.

Можем да прогнозираме къде би могло да възникнат пожари. Сателитните прогнози показват, че до 15 август почти цялата страна остава под екстремен риск, обясни началникът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението комисар Николай Николов.

В Старосел са изгорели 4 къщи, както и няколко селскостопански постройки, в село Кръстевич една обитаема хижа и няколко селскостопански постройки, допълни той.

Преди половин час изпратихме допълнителни сили и средства, за да запазят селото край Сандански. Сведенията, които пристигат при мен, са за постепенно установяване на контрол, допълни комисар Николов.

Целия брифинг вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2
ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2
Ден на траур в община Петрич след смъртта на горски служител при пожара край село Петрово
Ден на траур в община Петрич след смъртта на горски служител при пожара край село Петрово