НОВИНИ

БСП ще продължат разговорите с ИТН, искат писмени гаранции

Александър Марков
от Александър Марков
18:34, 04.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След четиричасово заседание Националният съвет на БСП реши да продължи разговорите с "Има такъв народ" относно предложението им за правителство. БСП смята, че декларацията с приоритетните политики, представена от партията на Слави Трифонов, не отразява всички искания на социалистите.

След четиричасовото заседание на БСП лидерът Корнелия Нинова обяви: разговорите с "Има такъв народ" продължават. Политическата декларация, представена от формацията на Трифонов, не удовлетворявала напълно социалистите.

"Но Националният съвет намира, че в тази политическа декларация не са отразени достатъчно нашите предложения. Има най-важните като преизчисляване на пенсиите, помощ на млади семейства, но има неща, които ние държим и не са отразени, както има такива, по които ние сме сме разговаряли, не сме постигали съгласие", заяви Нинова.

Съгласие има по преизчислението на пенсиите и помощите за млади семейства.

Социалистите настояват, ако дадат своята подкрепа, то да бъде сключено споразумение с ясни ангажименти и срокове за изпълнение.

В студиото на "Още от деня" кандидатът за финансов министър Пламен Данаилов отговори на настояването на БСП:

"Не чух точно какво искат да ревизират, разбира се, ние нито сме затваряли врата, нито сме казвали - край, повече няма да разговаряме, така че най-вероятно още утре ще продължат може би разговорите", заяви Пламен Данаилов, кандидат за министър на финансите на ИТН.

От БСП потвърдиха, че не настояват за министерски постове.

"Оставаме на позиция, че нямаме предложения по министри, изобщо принципно и последователно следваме това, което сме ви казали от първия ден, но държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори", заяви Корнелия Нинова.

Нинова отрече да са звънели от "Дондуков 2", за да откаже БСП подкрепа на проектокабинета, каквато информация се появи в медии.

"Не знам за такъв натиск, върху мен не е упражняван такъв натиск, нито дори намек от страна на президентството за това да не подкрепяме такъв кабинет. Така че слагам го в графа интриги", заяви Нинова.

Преди пленума вътрешната опозиция критикува ръководството.

"За около месец ръководството на партията извървя един дълъг път. От сериозни критики към "Има такъв народ" до 90% съвпадение на програмите и, как беше, ние се чувстваме уважени партньори. Сега влизам вътре, за да разбера каква е цената на това нещо и да разбера кога точно ще я плати партията", заяви Кирил Добрев, член на НС на БСП.

"НС дължи на членовете и избирателите на БСП споразумение с ясни и конкретни ангажименти", заяви Янаки Стоилов, член на НС на БСП.

"Трето, да видим дали има червени линии, които ние ще поставим и които няма да се повдигат и които ще бъдат разграничителни, ако тези въпроси са част от дебата в парламентарната зала", заяви Калоян Паргов, член на НС на БСП.

Кога точно БСП ще реши подкрепя или не проектокабинета - остава отворен въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът свиква спешна среща заради пожара с две жертви в село Петрово
Премиерът свиква спешна среща заради пожара с две жертви в село Петрово
Близките на Стойка Кръстева: Тя заслужаваше този успех!
Близките на Стойка Кръстева: Тя заслужаваше този успех!