НОВИНИ

Комисия в НС е получила от МВР видеозаписи с унищожаване на СРС-та

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 04.08.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Временната комисия в парламента, която проверява употребата на полицейска сила и дали са подслушвани протестиращи, е получила от МВР записи как се унищожават СРС-та. Това стана ясно по време на второто заседание на комисията, председателствана от Николай Хаджигенов.

На записите се виждало как в средата на месец май в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и в ГДБОП се унищожавали СРС-та, които били прилагани спрямо протестиращи, общественици, журналисти и политици по време на протестите от лятото на миналата година, както и след тях.

Според Хаджигенов вече били известни имената на над 130 подслушвани и проследявани и се очаква този списък да се увеличи значително. Сред подслушваните имало и действащ прокурор от Софийската градска прокуратура.

"В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в най-новата ни история, може би и в най-старата ни история също. Това е български Уотъргейт - буквално. Доколкото в тези материали го няма президента, но публично известно е, че е подслушван и президентът. Тук са подслушвани стотици български граждани. Прокуратурата спира работата, тя на практика не спира, тя саботира работата на комисията. Отказва да предостави с мотив "следствена тайна". Специализираният наказателен съд са върнали отговор, че освен следствената тайна, може парламентарната комисия и формата на контрол можело да окаже въздействие върху прокуратурата", заяви Николай Хаджигенов, председател на временната комисия за разследване на употребата на сила от МВР срещу протестиращи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни се включиха в гасенето на пожара край с. Кръстевич
Военни се включиха в гасенето на пожара край с. Кръстевич
ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2
ТЕЦ "Бобов дол": Съобразяваме се с процедурите за отчитане на емисиите на CO2