НОВИНИ

Опасно време утре - много горещо, със силен вятър и условия за градушки

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 04.08.2021
5824
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с много горещо време в цялата страна, с изключение на Черноморието - 40° в Сандански, 39° в Хасково, Елхово, Стара Загора, Пловдив и Благоевград. Оправдаха се и прогнозите за превалявания в Източна България - най-много, 7 литра на квадратен метър, паднаха в Силистра.

Следобедни валежи и гръмотевични бури ще има утре в западната половина от страната. Има условия за градушки. Ще духа умерен, на север от планините и в Югозападна България, временно силен южен вятър.

Температурите ще се повишат, в сравнение с днес и в почти цялата страна, с изключение на Източна България и Област Смолян, е обявено предупреждение от втора степен, код оранжево, за максимални стойности от 38° до 41°.

Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален, съответно областите в оранжево и червено.

Слънчево и по-малко по-горещо ще бъде на морския бряг с максимални температури от 29° до 32°. Температурата на морската вода е 25 - 28°. Вълнението на морето ще бъде слабо. Ще духа умерен вятър с посока от югоизток.

Истинска прохлада - само в планините, и то по високите части - максималните температури по върхове утре - от 18° на Мусала до 23° на Черни връх. И в планините, след слънчевото начало на деня, в масивите от Западна България на места ще превали и прегърми. Ще бъде и ветровито с умерен, по най-високите части - временно силен югозападен вятър.

Предупреждение за опасно горещо време остава в сила за пореден ден и почти навсякъде на Балканите, в южната ни съседка Гърция - от третата, най-висока степен - код червено.

Под влиянието на добре изразен циклон съществено по-хладно, а в много райони и с валежи, е на Британските острови,във Франция и в страните от Централна Европа.

У нас в петък се очаква съществено захлаждане, но ще има и валежи, в отделни райони временно интензивни и значителни по количество, придружени от гръмотевици. Ше има условия и за градушки. През почивните дни и в понеделник ще бъде слънчево, а температурите още в неделя отново ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Халите против превръщането на сградата в супермаркет
Протест пред Халите против превръщането на сградата в супермаркет
"Всеки ден е 4 август": Ливан отбелязва 1 година от взрива в Бейрут
"Всеки ден е 4 август": Ливан отбелязва 1 година от взрива в Бейрут