НОВИНИ

Рекорд на енергийната борса: Токът удари 400 лв. за мегаватчас

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:45, 04.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Големи индустриални компании у нас спират работа заради рекордно високите цени на борсовия ток, предупредиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Днес беше отбелязан рекорд от 400 лв. за мегаватчас на свободния пазар. От "Има такъв народ" обвиниха в бездействие ръководството на Българския енергиен холдинг и призоваха енергийния министър да се разпореди за пускане на допълнителни мощности за производство на електроенергия от държавните централи.

Рекордна цена на борсовия ток от 400 лв. за мегаватчас предизвика остра реакция от страна на бизнеса. От Асоциацията на индустриалния капитал поискаха оставката на цялото ръководство на БЕХ, спешен внос на ток, ограничаване на износа на електроенергия за Гърция и незабавно включване на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 на пълни обороти.

Не е оправдано да не бъдат активирани допълнителни мощности, които сега не работят и са в резерв. Защото при тази цена на електроенергията те ще работят на печалба и ще покриват общата си годишна загуба по този начин, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В Народното събрание от "Има такъв народ" предупредиха, че енергийната борса от дни е в хаос, неуправляема ликвидност и ниско предлагане на електроенергия.

От партията на Слави Трифонов поискаха държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" да включи допълнителни мощности, тъй като сега работи само на 25% от капацитета си.

Има въглища, има капацитет, има възможности. Въпросът е в странното бездействие на Българския енергиен холдинг, което лично за мен е саботаж на българската индустрия, каза Иван Хиновски от ИТН.

От Българския енергиен холдинг заявиха, че разбират сложната ситуация и тревогата на работодателите и политиците, но не е толкова лесно бързо да се пусне или изключи един блок, тъй като е нужно технологично време

В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" работи с три блока и подготвя четвъртия да влезе в паралелен паралелен режим на работа, каза Валентин Николов, изпълнителен директор на БЕХ.

Заради скъпия ток днес спряха работа КЦМ Пловдив, Прогрес-Стара Загора и няколко леярни в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Всеки ден е 4 август": Ливан отбелязва 1 година от взрива в Бейрут
"Всеки ден е 4 август": Ливан отбелязва 1 година от взрива в Бейрут
Столичната община показа техника, която ще действа в случай на пожар
Столичната община показа техника, която ще действа в случай на пожар