НОВИНИ

Позиция на БЕХ относно цената на електроенергията на свободния пазар

позиция бех относно цената електроенергията свободния пазар
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 04.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

„Български Енергиен Холдинг” ЕАД следи с тревога цените на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса. Това се казва в официална позиция на БЕХ до медиите.

Ето и текста на позицията:

По повод изнесената информация в публичното пространство, Ви информираме, че към настоящия момент в Р.България работят 5800 MW генериращи мощности. Износът варира около 900 MW на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „Ден напред“.

Обръщаме внимание, че „Български Енергиен Холдинг” ЕАД е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. „Български Енергиен Холдинг” ЕАД няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT.

Съблюдавайки компетентността си, „Български Енергиен Холдинг” ЕАД е сключил рамков договор за покупко-продажба на квоти за емисии на парникови газове с „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД на 16 юли 2021 г. за подсигуряване безпроблемното функциониране на централата. Към настоящия момент работят три от енергийните блокове, а четвърти е в готовност да влезе в паралел с електроенергийната система на Р България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат допълнителен нощен влак София - Бургас до края на летния сезон
Пускат допълнителен нощен влак София - Бургас до края на летния сезон
Предлагат Петър Тодоров за главен секретар на МВР
Предлагат Петър Тодоров за главен секретар на МВР