НОВИНИ

Столичната община показа техника, която ще действа в случай на пожар

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 04.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция" показаха техниката, с която могат да действат в случай на пожар. За локализиране на бедствия Столичната община разполага и с дрон, който има термокамера и звуков сигнал.

Пламъци, дим, тежка техника, пожарникари и доброволци в борба с огнената стихия. Честа гледка в последните дни. Като начин за превенция на територията на София има три противопожарни кули, който изпращат сигнал в дирекцията в случай на пожар. Системата работи денонощно. Инсталирана е и в пожарната, така че всички екипи да реагират максимално бързо. В помощ за овладяване на огнените стихии Столичната община разполага и с дрон, който е с термокамера и звуков сигнал.

"Той облита около мястото на възникването на пожара, дават му се различни команди. Примерно призовава гражданите да напуснат района, да се отдалечат от пожара, може да даде информация към пожарникарите за развитието на вятъра, който тръгва примерно в друга посока", коментира Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Макар приоритет за столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция" да е София, служителите са в готовност за съдействие и на местата, където има нужда.

"Направили сме така, че тя да може да действа адекватно и да разполага с всичко необходимо в най-различните случаи на бедствия и аварии, които биха могли да възникнат, за лятото сега говорим за пожари", заяви Дончо Барбалов, заместник-кмет по "Финанси и здравеопазване" към Столичната община.

Дирекцията разполага денонощно с екипи, които са в готовност. А освен за пожари има техника за реакция при наводнения и земетресения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд на енергийната борса: Токът удари 400 лв. за мегаватчас
Рекорд на енергийната борса: Токът удари 400 лв. за мегаватчас
Българи са сред задържаните за контрабанда на цигари в Белгия
Българи са сред задържаните за контрабанда на цигари в Белгия