НОВИНИ

Оранжев код за горещо време в почти цялата страна днес

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 05.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Днес ще бъде предимно слънчево. Следобяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен, в Западна България, северно от планините, временно силен вятър от юг-югозапад. В Източна България вятърът ще е до умерен югоизточен.

В почти цялата страна, с изключение на Източна България и област Смолян, е обявено предупреждение от втора степен, код оранжево, за максимални стойности от 38° до 41°.

Рискът от пожари в по-голямата част от страната остава от двете най-високи степени - много висок и екстремален, съответно областите в оранжево и червено.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 25 - 28°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по най-високите части временно силен запад-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 34°, на 2000 метра - около 25°.

В петък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили, особено в Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Преди обяд над Западна, а след обяд и вечерта и над Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в отделни райони временно интензивни и значителни по количество, с гръмотевици и условия за градушки. Температурите ще се понижат с 4 - 5 градуса.

През почивните дни и в началото на новата седмица времето ще бъде предимно слънчево. В събота все още ще е ветровито, с по-значителна облачност над източните райони, където на отделни места ще превали и прегърми. В неделя вятърът ще отслабне, а температурите ще започнат да се повишават и в понеделник максималните ще са между 34° и 39°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализирани са пожарите в Хисарско, продължава борбата с огъня край село Петрово
Локализирани са пожарите в Хисарско, продължава борбата с огъня край село Петрово
Нарастват случаите на COVID-19 у нас - 429 са заразените за денонощието
Нарастват случаите на COVID-19 у нас - 429 са заразените за денонощието