НОВИНИ

Ще има ли подкрепа проектокабинета на "Има такъв народ" - разговорите продължават

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:15, 05.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има или не подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ" - и днес продължават разговорите в Народното събрание. От партията на Слави Трифонов обявиха, че ще спазят конституционния срок, за да внесат при президента своето предложение за кабинет. Срокът изтича утре.

Разговорите с "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "БСП за България" продължават. Засега обаче няма конкретни отговори от трите формации ще подкрепят ли проектокабинета на "Има такъв народ".

"Декларацията, която прочетохме от трибуната на НС, с опорките в тази декларация, те се припокриват с всички политически партии, с които сме водили разговори. По тези теми имаме 99,9 покритие. Както сме казвали до този момент, не сме затворили вратата към никого. Така че тези срещи са нормални да протичат. Ако имат желание, ние сме свободни да разговаряме, както с "Демократична България" да продължим, там не сме затворили вратата, така и с "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и с БСП, ако имат въпроси", заяви Станислав Балабанов, депутат от ИТН.

Относно това дали от "Има такъв народ" са готови на някакъв вид споразумение, Станислав Балабанов коментира:

"Мисля, че декларацията, която беше прочетена, беше ясна. Така че мисля, че това е повече от достатъчно. Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис. Чакаме всички да се лишат от емоциите си и да постъпят практично. Това е най-важното".

БСП ще продължат разговорите с ИТН, искат писмени гаранции

"Имаме нужда от необходимите преговори, за да довършим мандата и да го върнем както трябва изпълнен", подчерта Пламен Николов, кандидат за министър-председател.

Пламен Николов смята, че мандатът може да бъде върнат изпълнен на президента и преди петък

"Да изчакаме, имаме заседание на колективните органи. Няма нищо ново", уточни депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" съобщиха, че в петък и в събота са насрочили форуми на своите организации, на които ще се обсъжда въпросът за кабинета.

"До приключване на парламентарната процедура със сигурност ще имате информация за това какво ще бъде нашето решение", каза председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова,

Днес в 10 часа в парламента отново се срещнаха експертните групи на БСП и ИТН, за да обсъдят политическата декларация на ИТН. Социалистите откриват някои различия.

"На база на този документ, на който ние гледаме като основа за политики, по които сме разговаряли и сме постигнали съгласие, искаме да се направят някои корекции. Така решихме вчера на Националния съвет", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова в политическата декларация на ИТН има теми, които не са обсъждани и такива, които са обсъждани, но не са включени в документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат 14-дневна задължителна карантина за пристигащи от България в Израел
Въвеждат 14-дневна задължителна карантина за пристигащи от България в Израел
Водна криза е сред причините за разрастването на пожара в Старосел, според местни жители
Водна криза е сред причините за разрастването на пожара в Старосел, според местни жители