НОВИНИ

Водна криза е сред причините за разрастването на пожара в Старосел, според местни жители

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 05.08.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение е обявено в село Старосел, където голям пожар унищожи 6 къщи и доведе до евакуацията на десетина души.

Огънят вече е напълно потушен, но пожарникари и военни още наблюдават голям терен, за да не тръгнат пламъците отново.

Бедствието се случва на фона на голяма водна криза, а местните хора са категорични, че пожарът е можело да бъде предотвратен, ако са разполагали с вода.

Безсънна нощ сред задушлив дим, вода и пепел изкараха хората от Старосел. Бушуващият огън за минути погълнал крайни къщи и селскостопански постройки.

Радка първа забелязала опасността и подала сигнал.

В София казаха, че ако може да помолим Крумово за вертолет, което е по-близо до Старосел и оттам се отзоваха, обаче огънят е нещо ужасно, гори със светкавична сила, пушекът беше страшен, слънцето беше скрито, виждаше се една червена точка, разказва жената.

Повече от 100 доброволци са участвали в гасенето и евакуирането на възрастните хора. Иван е сред първите доброволци дошли да гасят пожара в къща на съседи.

Беше много страшно, просто неописуемо, нищо не се виждаше, нямаше въздух, нямаше нищо.

Сериозни са щетите в Старосел. Освен къщите са унищожени домашни животни и селскостопанска продукция. За да могат хората да бъдат подпомогнати, се налага въвеждане на частично бедствено положение най-малко за една седмица.

Докато хората не разчистят терена ще бъдем в частично бедствено положение, пък и това дава възможност на пострадалите да поискат някаква помощ, защото тези хора повече тези домове, които са имали, няма да ги възстановят, каза Пенка Ганева, кмет на община Хисаря.

Старосел след огнения ад на пожара (СНИМКИ)

Психолози продължават да работят със собствениците на унищожените къщи. По думите на специалисти от БЧК, които от снощи са на мястото на пожара, най-големият проблем в момента е шокът от преживяното.

Най-вече стрес, пожарът се оказа тежко изпитание и загубата на дом, знаете, за всеки от нас е трагедия. Сега чувам, че самото село се организира да подкрепя тези пострадали хора, каза Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив.

От пожарите в Старосел и край съседното село Кръстевич бяха засегнати хиляди декари гора и обработваеми площи. Огънят е потушен, ситуацията е овладяна успокоиха от пожарната.

Няма някъде да гори фронт, само в изгорелите части има няколко дънера да горят, всичко е овладяно, екипи на мястото има, организацията е направена, каза инспектор Мурсал Мурад от служба "Пожарна безопасност"-Хисаря.

Пожарникари, военни и доброволци продължават да обхождат изпепелените терени, за да не допуснат ново запалване и по-големи щети.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли подкрепа проектокабинета на "Има такъв народ" - разговорите продължават
Ще има ли подкрепа проектокабинета на "Има такъв народ" - разговорите продължават
Райън Краузър дублира златото си от Рио де Жанейро
Райън Краузър дублира златото си от Рио де Жанейро