НОВИНИ

Янаки Стоилов: Необходимо е официализирано споразумение за подкрепа

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 05.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
Слушай новината

Добре е, че ръководството на БСП започна консултации за съставяне на правителство, защото е за предпочитане да се излъчи кабинет от парламента, коментира в "Още от деня" служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Според него обаче оттук нататък трябва да бъдат поставени още въпроси и да се търсят решения, защото „трябва да се стесни общият знаменател, т.е. да не се отива към включване на множество теми и проблеми, тъй като това рискува да раздалечи позициите на отделните партии“.

„Виждаме, че такъв резултат се постигна от прословутата декларация, която първата политическа сила представи. В нея има дори взаимоизключващи се позиции, тъй като те изглежда са събрали механично това, което са постигнали, поне отчасти, от разговорите с различните партии. Това означава фокусиране върху по-малко проблеми, които имат национално значение. Но то от своя страна води и изискването за ограничен във времето мандат, по който да се направи равносметка дали това, което е заложено, е постигнато и оттам нататък да се търси продължаване на доверието или друга политическа развръзка“, обясни Стоилов.

Задълбочаващите се проблеми в енергетиката, засилващата се инфлация на цените на почти всички стоки и услуги, бежанската криза, новата вълна на пандемията – са част от проблемите, които правосъдният министър изброи.

„Т.е. необходимо е всичко това да се обхване в една ефективна законодателна уредба и организационни действия, които да ни позволят да живеем в свят от редуващи и комбиниращи се кризи“, каза Стоилов.

За него е необходимо официализирано споразумение за подкрепа.

„То е ориентир както за неговите изпълнители, така и за хората, до които се адресира. Дали ще бъде двустранно или многостранно между партиите, които са готови да подкрепят кабинет, бягството от такъв официален ангажимент създава дори впечатлението, че други интереси могат да доминират. Защото прекалената свобода за изпълнителите, тъй като те имат изцяло отговорността да излъчат своите представители в изпълнителната власт, може да означава други фактори, които да диктуват волята или най-малкото липсата на опит да направи възможно прокарването на корпоративни интереси“, изрази притеснения Янаки Стоилов.

По думите всички партии, които биха подкрепили избора на правителство, ще поделят политическата отговорност.

„Единственото, което различава водещата партия, е, че тя изцяло носи отговорност за персонажите, които включва във властта. И трябва да се каже, че оценката за тях ще бъде според техния професионализъм и интегритет, т.е. че няма да обслужват интереси, различни от тези, които се заявяват“, каза Стоилов.

Той изрази задоволство от това, че от десетилетия в България не е имало правителство, което събира подкрепата на повече от половината български граждани. Но политическа преценка на партиите е дали едни или други министри от служебния кабинет ще продължат в редовен.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайските астронавти извършиха поредица от експерименти в Космоса
Китайските астронавти извършиха поредица от експерименти в Космоса
Премиерът в Старосел: Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората
Премиерът в Старосел: Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората