Спазват ли се ковид мерките по морето?

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
20:38, 05.08.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В България случаите на коронавирус нарастват. Днес те са 429. Направени са 20868 теста, което прави над 2% заразени. 955 са хоспитализираните, от тях - 90 са в интензивни отделения. Единствената област без заразени в момента е Смолян. Най-много случаи има в София, Пловдив, Бургас и Варна.

От здравното министерство предвиждат, че в близките 10 дни ще останем в зелената зона с нисък брой заразени, но след това - всичко зависи от мерките. Затова по морето стартират проверки.

Какво е положението в момента край морето?

Една бърза разходка показа две неща. Струпване на плажуващи и маски под брадичката.

В платената зона концесионерът може да настоява за спазване на правилата. В свободната - картинката е друга.

В заведенията също трябва да следят заетите места да не надхвърлят половината от капацитета.

За да напомнят за спазване на мерките, в здравното министерство вече са готови със заповед - РЗИ, МВР, Агенцията за безопасност на храните и местната власт тръгват на проверки. Няма да има допълнителни мерки, а само проверки за спазване на досегашните

"Не е необходимо мерките да са драстични. Необходимо е да се спазват на макс, на 100%. Искаме просто да увеличим контрола", каза д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

Няма да има и увеличение на глобите. Неносенето на маска там, където е задължителна остава с глоба 300 лева.

"Не желаем да пълним бюджета с глоби. Желаем просто да се опитаме да създадем ред. За да имат зимен туризъм, сега трябва да са отговорни в летния", заяви д-р Александър Златанов.

От РЗИ-Варна признават, че контрол по заведения и плажове не са имали време да приложат.

"Не сме извършвали такъв контрол, трябва да ви кажа, досега. Не сме имали и сигнал, в интерес на истината. Винаги сигналите ни подсещат накъде да се насочим, но не сме имали нито един сигнал", каза Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

В здравното министерство пък вече се говори и за нов подход - дори при голям брой заразени и червен код на заразата, бизнесът да не спира да работи, ако отговаря на определени условия.

"Ако хората от персонала, самото заведение, са имунизирани и ако той създаде ред и организация да приема само имунизирани клиенти, той може да работи и в тъмночервено", уточни д-р Александър Златанов.

Входът със сертификат за ваксинация засега остава на ниво идея.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожарът в РСМ вече е на километър от границата ни
Пожарът в РСМ вече е на километър от границата ни
Защо само жени носят медали за България от игрите в Токио
Защо само жени носят медали за България от игрите в Токио