Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кирил Петков, след като беше избран за премиер: Ще вървя по земята и ще говоря с хората

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 13.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Политика
Слушай новината

Ще ходя пеша от тук до Министерски съвет. Ще ме виждате често по тротоарите на София. Смятам да сменя културата какво е да си министър-председател. Трябва да се чувствам, че съм близко до хората, че ги виждам и говоря с тях. Да усещам реалните проблеми, а не на мястото, където няма кислород - наречено върха на властта. Ще ходя по земята и ще говоря с хората.

Това бяха първите думи на Кирил Петков пред журналисти, след като беше избран за премиер.

Всичко, което сме си говорили - дотук бяха приказките, оттук нататък са действията. Ще действаме по най-добрия начин, който знаем, каза той.

Първото нещо, което ще направим, са наводненията. След това фокусът ни е енергийната криза. Трябва да избегнем от 1 януари цените на битовите потребители да скочат, каза той.

Надява се заедно с НС енергийната комисия да бъде съставена в най-бърз порядък и в КЕВР да бъдат назначени най-добрите професионалисти.

"КЕВР трябва да започне да работи не само като печат за цени, а трябва да влезе много бързо и дълбоко в разходната част, инвестиционната на всички производители на енергия. Един от първите ми международни разговори ще бъде с моя колега в Гърция, за да видим докъде е стигнала гръцката връзка, какви са забавянията и какво спира да бъде пусната, защото тя е основополагащ енергиен източник с по-ниски цени", каза той.

Петков заяви, че основен приоритет ще е токът. Приоритет номер 2 ще е ковид кризата.

"Трябва да информираме и лекари и граждани, за да се вдигне нивото за ваксинация. За това има конкретни идея. Първо ще привлека проф. Аргирова като личен съветник, защото тя е истински специалист. С нейната помощ ще се привлекат специалисти - кардиолози, ендокринолози..., които не са свързани директно с ковид кризата, за да кажат как ваксинацията влияе на тези болести", каза премиерът.

За отношенията с Република Северна Македония Петков заяви: Вярвам, че добросъседството е основа за икономическия растеж на целите Балкани. Това ще е абсолютен приоритет да направим добросъседски отношенията с Република Северна Македония, но не на база лозунги и коментари, а на база работни групи, решаване на съществуващи проблеми, но и отваряйки диалога за всичките възможности, които можем да спечелим заедно.

Трябва да имаме директен полет, да видим влаковата връзка, културен обмен, каза той. Това ще бъде важна цел за него, защото, по думите му, Балканите са малки, за да се делим, а трябва да работим заедно, за да расте регионът.

Въпреки това Кирил Петков допълни, че нашата позиция не се променя по петте точки.

За съкращенията в държавната администрация Петков каза, че преди да направят съкращения, ще бъде направен ясен анализ по структури и министерства. Министърът на финансите каза, че очаква 15% съкращения, но само на тези служители, чиято ефективност не е достатъчна за държавното управление. Всеки един служител, който се справя добре и работи много, не трябва да се притеснява, че ще бъде съкратен, каза премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов поздрави световния шампион по вдигане на тежести Карлос Насар
Кузманов поздрави световния шампион по вдигане на тежести Карлос Насар
Черно море привлече един нов и се раздели с трима
Черно море привлече един нов и се раздели с трима