НОВИНИ

Нанков: Има банкови гаранция и застраховки по всички договори за строителството на магистралите

Николай Минков
от Николай Минков
14:41, 13.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Има банкови гаранция и застраховки по всички договори за строителството на магистралите, заяви бившия зам. регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков пред БНТ.

Той посочи, че ако държавата е била добър стопанин, то е трябвало да активира тези гаранции, ако е имало съмнение, то е трябвало да бъдат активирани тези клаузи.

Нанков показа част от договорите, от които е видно, че става въпрос за обезпечение от порядъка на милиони левове.

"Нито съм в главата на един конкретен министър, нито съм му на ракиите, нито с имотите, които разполага. Но все пак тези документи по тези така наречени действия, които осъществяват е хубаво да бъдат осветлявани", каза Нанков.

На този фон главният прокурор и министърът на вътрешните работи размениха задочно реплики по разследването за "Хемус", свързано с източването на десетки милиони чрез кухи фирми и подставени лица.

"Има незаконен неправомерен натиск вероятно да се осъществи престъпление срещу правосъдието. Много ясно трябва да бъде казано и наблюдаващите прокурори го казаха, че от тях се иска да бъде смачкано делото, да бъде освободен обвиняемият, да не се протестира мярката му пред Апелативния съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина, където вероятно може да се укрие. Отделно той в няколко разпита е заявил, че не желае да дава обяснения писмено. Отделно разследващи органи твърдят, че е забавен разпитът от прокурори. Разпитите се правят от полицаите не от прокурорите", каза Иван Гешев.

"Много е жалко, че прокуратурата отново най-вероятно изпълни едно политическа поръчка да стопира едно разследване, което се е насочило към тези, които ние в един момент в един ден трябва да обвиним. Защото това, което се е случило да се източат десетки милиони лева от държавния бюджет с една банка и тези средства не са отишли за строителството на магистралата , в момента никой не вижда строители на самата магистрала. Тези средства са в неизвестна посока и нашата прокуратура не ни съдейства да разкрием това. Напротив тя ни противодейства", заяви Бойко Рашков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутат от "Продължаваме промяната" напусна парламента
Депутат от "Продължаваме промяната" напусна парламента
Корнелия Нинова пред НС: Вместо еднолична власт и задкулисие, ще има прозрачност, ред и правила за всички
Корнелия Нинова пред НС: Вместо еднолична власт и задкулисие, ще има прозрачност, ред и правила за всички