НОВИНИ

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:06, 12.12.2021
Чете се за: 08:30 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение по оста прокуратура - МВР на тема престъпленията около магистрала "Хемус".

Прокуратурата обвини МВР в безпрецедентен натиск по разследването за изчезналите милиони за "Хемус". Твърдят, че разследващите и адвокатът на единствения обвиняем са поискали той да остане под домашен арест, за да съдейства. В отговор, на извънреден брифинг от МВР и ГДБОП съобщиха, че два пъти прокурори осуетяват разпита на арестувания, който е готов да говори за схемата. Освен това, прокурорите са образували досъдебно производство срещу служители на ГДБОП. От МВР пък отговориха, че ще образуват преписка срещу магистратите за неизпълнение на задължения. Конфликтът беше коментиран и от главния прокурор, и от вътрешния министър.

Единственият обвиняем до момента за източването на над 53 милиона лева, предназначени за ЛОТ 5 от магистрала "Хемус" е Борислав Колев. Той е обвинен за пране на пари и е под домашен арест. Според обвинението, наблюдаващият прокурор е бил притискан да не протестира мярката с по-строга, да измени квалификацията на деянието, а през следващата година да бъде разрешено на обвиняемия да пътува в чужбина. По данни на прокуратурата това се случило по време на среща в сградата на ГДБОП. По случая е образувано досъдебно производство, а от обвинението обявиха, че ще сезират за него редица институции, включително европейски. Според наши източници, две разследващи полицайки от ГДБОП са били извикани днес Софийската градска прокуратура. Били са разпитани и други, замесени в случая.

В отговор на обвиненията, служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че разследващите полагат огромни усилия да проследят пътя на изчезналите пари за автомагистрала "Хемус", а прокуратурата бави разследването.

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по делото за "Хемус", Рашков заяви, че не знае за такъв

По данни на обвинението наблюдаващият прокурор е бил извикан в сградата на ГДБОП. Според прокуратурата му е било обяснено, че обвиняемият по случая - Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче Колев казал, че е отишъл по настояване на адвоката си, че не знаел защо е там и няма да дава обяснение, казаха от прокуратурата и добавиха, че въпреки това, разпитът е бил проведен. От обвинението обясниха, че защитникът настоявал прокуратурата да не протестира пред съда мярката домашен арест, наложена на Колев.

"Поставя се условие към наблюдаващия прокурор, в замяна на обяснение на обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието в по-лека такава и такава каквато на практика би довело до освобождаването му от наказателна отговорност, както и през месец януари на обвиняемия да му бъде разрешено от прокурора в СГП да пътува в чужбина, каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Междувременно наблюдаващият прокурор бил поканен на среща с директора на ГДБОП Калин Стоянов. Според обвинението Стоянов отправил редица реплики към прокурора.

"На тази среща директорът на ГДБОП Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя слага край на разследването, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще й бъде търсена отговорност", каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

В интервю за БНР служебният вътрешен министър Бойко Рашков критикува действията на прокуратурата. По негови думи, до задържането на Борислав Колев, обвинението не е взимало участие в разследването.

"Прокуратурата ръководена от Иван Гешев, очевидно или поне така може да се изтълкува нейното поведение, като да предприема действия, които да забавят хода на разследването, защото ходът на разследването неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година", заяви Бойко Рашков.

По-късно от МВР заявиха, че "днешните изявления и действия на прокуратурата, изсветлявайки тактиката на разследването, поставят под реален риск сигурността и живота на обвиняемия, което би могло да разкрие информация за по-нататъшния етап от разследването".

"Не мога да допусна, че един служител на МВР може да принуждава прокурорски орган, прокурор, наблюдаващ прокурор да извърши едно или друго. По-скоро обратно може би да има такива случаи да се разпорежда от прокуратурата какво да направи служител на МВР, отколкото обратното. Обратното е абсурдно. И ми се струва, че малко се преекспонират чисто служебните взаимоотношения, които по принцип съществуват в отношенията разследващ - наблюдаващ прокурор. Спорове винаги е имало и винаги ще има.", допълни Бойко Рашков.

Според Бойко Рашков по време на служебното правителство често се случва прокуратурата да образува досъдебни производства срещу полицаи.

"Някой се бил изказал неправилно и те образуват досъдебно производство. Така прокуратурата като да прави някакви опити да възспира органите на МВР в своите публични изяви и да осведомяват обществеността какво е постигнато при едно разследване."

Бивши началници в службите: Компромис между МВР и прокуратурата трябва да се намери

По-късно цялото ръководство на прокуратурата публично защити действията на своите колеги и обяви, че ще сезира български и европейски институции за случая. Иван Гешев заяви, че не става въпрос за война между прокуратурата и МВР. Според него, по-скоро се води война срещу прокуратурата, като интерес от това имат престъпниците.

"Това не е професионален конфликт. Това е невероятно незаконен и неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат напълно погрешно основните европейски принципи като върховенство на правото и разделение на властите", заяви Иван Гешев, главен прокурор на Република България.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори да нарушат свои служебни задължения. Престъпление, което се наказва с 1 до 6 години лишаване от свобода. По-късно през деня стана ясно, че прокуратурата обмисля възможността служители на ГДБОП да бъдат подложени на детектор на лъжата.

Директорът на ГДБОП: По никакъв повод не съм оказвал натиск върху прокуратурата

На извънреден брифинг шефът на ГДБОП Калин Стоянов обясни своята гледна точка.

Той отрече да е притискал прокурори и заяви, че лицето по делото е било готово да разкаже всичко по цялата схема, но ГДБОП срещали незаинтересованост от обвинението за провеждането на разпит.

От МВР казаха, че след като от прокуратурата обяви, че по случая е образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, обмислят дали нямат основание за образуване на полицейска преписка за неизпълнение на задължения от орган на властта по наказателно преследване, за което наказанието е лишаване от свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Мерцедес са подали две жалби след финала на Гран При на Абу Даби
От Мерцедес са подали две жалби след финала на Гран При на Абу Даби
Инфлуенсъри организираха благотворителен базар в помощ на болно дете
Инфлуенсъри организираха благотворителен базар в помощ на болно дете