НОВИНИ

Прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по делото за "Хемус", Рашков заяви, че не знае за такъв

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 12.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус". Това се случи по време на брифинг пред медиите днес. Според обвинението наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на единствения обвиняем по казуса в по-лека.

По данни на прокуратурата наблюдаващият прокурор е бил извикан в сградата на ГДБОП. Според обвинението там им е обяснено, че обвиняемият по случая - Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче той заявил, че е дошъл по настояване на адвоката си, заявиха от прокуратурата и добавиха, че въпреки това разпитът е бил проведен. От обвинението подчертаха, че защитникът настоявал за по-лека мярка.

"Поставя се условие към наблюдаващия прокурор, в замяна на обяснение на обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени квалификацията на деянието в по-лека такава и такава каквато на практика би довело до освобождаването му от наказателна отговорност, както и през месец януари на обвиняемия да му бъде разрешено от прокурора в СГП да пътува в чужбина", заяви Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Междувременно наблюдаващият прокурор бил поканен на среща с директора на ГДБОП.

"На тази среща директорът на ГДБОП Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя слага край на разследването, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че за това ще и бъде търсена отговорност", заяви Десислава Петрова.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че не знае за упражняван натиск от страна на служители на ГДБОП.

"Не мога да допусна,че служител на МВР може да принуждава прокурорски орган да извършва едно или друго. По-скоро може да има обратното в такива случаи. Да се разпорежда прокуратурата какво да прави служител на МВР, а не обратното. И ми се струва, че малко преекспонират служебните взаимоотношения, които по принцип съществуват в отношението разследващ-наблюдаващ прокурор. Спорове е имало и винаги е имало и ще има", каза Бойко Рашков - служебен министър на вътрешните работи.

Според Бойко Рашков прокуратурата по време на служебното правителство често е започнала да образува досъдебни производства срещу полицаи.

"До момента ние не сме убедени, че нашата прокуратура с всичките си възможности оказва съдействие по разкриването на истината за строителството на "Хемус". Разбира се, и в някои други направления - ремонти на язовири, обществени поръчки, озеленяване на магистрала, която не съществува", коментира Бойко Рашков.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Предвижда се лишаване от свобода от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата.

По темата работят: Йоана Миланова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще се събере на извънредно заседание утре от 13 ч.
НС ще се събере на извънредно заседание утре от 13 ч.
Испанският шампион и лидерът в Ла Лига се впускат в дербито на Мадрид
Испанският шампион и лидерът в Ла Лига се впускат в дербито на Мадрид