НОВИНИ

Вигенин: БСП има солидно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 12.12.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще има стабилно участие в новия кабинет и няма да е фактор на нестабилност дори и ако се случи да има нов лидер в началото на следващата година. Това заяви в "Говори сега" заместник-председателят на социалистическата партия Кристиан Вигенин, който е и заместник-председател на 47-ото Народно събрание.

По думите му БСП присъства солидно в проектокабинета с четирима свои представители и това дава добри възможности на социалистите да реализират голяма част от политиките, за които работят от много време. Според Вигенин това е шанс за БСП да присъства ефективно в управлението и в промяната.

Кристиан Вигенин изтъкна, че от партията са получили гаранции, че предложенията на БСП са изпълними. Не всички ще се случат с Бюджет 2022, но те са разписани в управленската програма, включително - като законодателни инициативи. Затова социалистите влизат в новото управление с убеждението, че това, за което са се договорили, ще се случи.

Заместник-председателят на БСП подчерта, че новото правителство ще дойде с нов бюджет, различен от проекта на служебния кабинет. Категоричен е, че няма да се тегли дълг от 10 или 12 милиарда лева.

"Таван на дълга от 10 - 12 милиарда е абсурден и не трябва да плашат гражданите, защото и в най-песимистичните прогнози не е говорено за двуцифрени числа", изтъкна Кристиан Вигенин.

Той обаче не коментира какъв размер на дълга е обсъждан, тъй като за това трябвали точни изчисления, обвързани с политики.

Вигенин изтъкна, че с развитието на електронното управление ще се оптимизират много услуги за гражданите и бизнеса, а оттам - и съставът на администрацията. Той отказа да коментира какъв процент съкращения в администрацията е необходим. Категоричен беше обаче, че за всяко ведомство трябва да се състави индивидуален подход за съкращения.

Според него има министерства, които няма да могат да изпълняват функцията си, ако се съкрати 15% от персонала им - като Министерство на външните работи, например.

Относно отношенията с коалиционните партньори Вигенин изтъкна, че БСП не е била против да се подпише общо споразумение за управление между четирите формации. Той е останал с впечатлението, че "Демократична България" е партньорът, отказал общ подпис под споразумението и затова се стигнало до варианта - двустранни споразумения между "Продължаваме промяната" като мандатоносител и останалите три формации.

"Вероятно е нужно време, за да се разбере, че в името на по-голямата цел си струва да се направят някои от тези компромиси", каза Вигенин.

Той отхвърли твърденията, че социалистическата партия може да се обезличи, участвайки в тази коалиция. Изтъкна, че БСП е единствената лява партия в парламента и в управлението и ще си отстоява принципите. Допълни, че с това управление социалистите няма да постигнат всичко, което искат, но могат да постигнат много от целите си.

В "Говори сега" Кристиан Вигенин отказа да отговори на въпроса дали би подкрепил Корнелия Нинова за нов мандат начело на столетницата с аргумента, че първо трябва да се изчака решението ѝ дали ще се кандидатира за поста.

Той определи вътрешнопартийните спорове от последните дни като опит от страна на недоброжелатели да изместят фокуса от участието на БСП в новото управление към вътрешните ѝ проблеми.

В същото време обаче участието на партията в кабинета на Кирил Петков и политиките, залегнали в коалиционното споразумение, получиха категорична подкрепа от Националния съвет на социалистическата партия, напомни Вигенин.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Маринов: Президентът не е резервна гума на новия кабинет
Александър Маринов: Президентът не е резервна гума на новия кабинет
Номинираният за транспортен министър Николай Събев: Мога да изкарам БДЖ на печалба
Номинираният за транспортен министър Николай Събев: Мога да изкарам БДЖ на печалба