НОВИНИ

Отпускат 75 млн. евро за малкия и средния бизнес - кой и как може да кандидатства

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:54, 12.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на пандемията беше обявено, че над 2 милиарда лева ще отидат за бизнеса под формата на банкови гаранции и подкрепа. Данните на ББР към есента са красноречиви - фирмите не искат да теглят заеми по време на криза. И съответно мерките, работят, но едва на една трета.

Оказва се, че бизнесът няма как да бъде подкрепен с портфейл от над 2 милиарда лева, каквито политически изказвания имаше преди година, защото самите търговски банки са поискали да участват с гаранции за кредити в размер на едва 800 милиона лева. Само една трета от тези пари са усвоени от фирмите като кредити, с средният размер на заема е 160 000 лева. Гаранции са издадени на 2000 фирми и на 53 000 души. И понеже не е усвоен финансовият ресурс, ББР е поискала програмите да бъдат удължени до юни догодина.

Извън ковид програми за възстановяване обаче, догодина предстои да започне нова финансова помощ, насочена само към малки и средни фирми.

Средствата идват по линия на Черноморската банка за търговия и развитие и ББР. Става въпрос за 75 милиона евро. Парите ще стигат до фирмите през търговските банки у нас. Кой и как може да кандидатства - "Бизнес.БГ" попита президента на Черноморската банка Дмитрий Панкин. Като финансист и банкер, той очаква сериозна инфлация, която скоро няма да си отиде. По думите му България се справя добре, но липсват инвестиции.

Кои страни ще са най-ощетени от инфлацията и ръста на цените - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение е обявено в Симитли и Гърмен
Бедствено положение е обявено в Симитли и Гърмен
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия
Четири са вече жертвите на инцидента в Сицилия