НОВИНИ

Бивши началници в службите: Компромис между МВР и прокуратурата трябва да се намери

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 12.12.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ново високо напрежение се генерира между МВР и прокуратурата. Причината е разследването за пране на пари по случая със строежа на Автомагистрала "Хемус". Шумен арест беше извършен в началото на седмицата на бившия данъчен служител и футболен съдия – Борислав Колев. Днес от прокуратурата се оплакаха, че е оказан натиск върху действащия прокурор по делото да промени обвинението на задържания, а той в замяна да даде писмени показания. Натискът, по думите на обвинителите е бил оказан от служители на ГДБОП. В отговор служебният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата умишлено бави разследването.

Заподозреният за източването на АМ "Хемус" не е основното лице в схемата

За големите схеми с кражби на обществен ресурс, за корупцията и контрола върху службите - темата в "Говори сега" коментираха бившия началник на Националната полиция - ген. Васил Василев и ген. Румен Миланов - оглавявал НСБОП и БОРКОР.

Според мен в системата на досъдебното производство, прокуратурата стана господар, смята ген. Румен Миланов, бивш началник на НСБОП и БОРКОР.

В немалка част полицията изпълнява разпореждания на прокурори, които не винаги са издържани и трябва да се потърси един баланс. И друг път сме имали спорове с прокурори в работна фаза, коментира ген. Миланов.

На времето, когато се работеше един случай, голям, денонощно бяха заедно и прокурорът, и следователят, всички действаха в екип. Денонощно се докладваше всичко на разследващия прокурор, обясни ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция".

И двамата бяха категорични, че компромис между службите и прокуратурата трябва да се намери, тъй като става въпрос за парите от бюджета, които са на данъкоплатците.

Политиката трябва да се изгони от службите, подчертаха и двамата събеседници. Е, това ако стане, значи нещо е направено, коментираха в заключение те.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската мъжка щафета остана 15-та в Хохфилцен
Българската мъжка щафета остана 15-та в Хохфилцен
Свлачище затрудни движението на Подбалканския път
Свлачище затрудни движението на Подбалканския път