НОВИНИ

Китай е уверен и способен да посвети едно изчистено, безопасно и прекрасно олимпийско събитие на света

китай уверен способен посвети едно изчистено безопасно прекрасно олимпийско събитие света
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 20.12.2021
Чете се за: 12:02 мин.
Спорт
Слушай новината

46 дни преди Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 посолството на Китайската Народна република в България организира онлайн-брифинг по случай Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в китайската столица от 4 до 20 февруари 2022 г.

Сред гостите на събитието бяха Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китай в България, г-н Уан Сюедзюн, зам.-директор на дирекция “Международни връзки” на Организационния комитет на зимните Олимпийски игри в Пекин, г-жа Екатерина Дафовска, член на Изпълнителното бюро на БОК и журналисти от различни медии.

На срещата посланикът на Китай в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн заяви, че домакинството на Игрите е чест за азиатската страна, но и тежка отговорност, а организационната концепция се основава на четири принципа – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“:

„Първо, това ще бъде изчистена Олимпиада, за която приоритет ще е екологията. Всички стадиони използват 100% зелена електроенергия, като вятърна и слънчева, което е за първи път в историята на олимпийските игри. Четирите спортни зали, в които ще се провеждат дисциплините върху лед, използват най-екологичната технология за неговото производство, а въглеродните емисии се доближават до нула. Всички постоянни обекти са проектирани за дългосрочна устойчива употреба. Освен това, Китай ще проявява нулева толерантност към употребата на допинг, за да се осигури справедливостта на игрите.

Второ, безопасност. Без противоепидемични мерки, няма успешно домакинство. Китай настоява да постави здравето на всички участници на първо място и формулира задълбочен план за превенцията, като се придържа към 6 основни принципа - опростена организация на състезанията, дистанционна превенция, ваксинация, система със затворен цикъл, ефективно управление и единна система за превенция и контрол. На 13 декември беше публикувано второто издание на ръководството за превенция на епидемията.

Трето, това ще бъде прекрасна Олимпиада. Както се казва в тематичния слоган на игрите „Заедно за споделено бъдеще“, това спортно събитие предоставя важна платформа за спортистите от цял свят с различен цвят на кожата, раса и вярвания да се съберат заедно, за да се състезават честно и да споделят своите истории и мечти, което не само ще вдъхнови всеки обикновен човек, но също ще и засили солидарност на цялата международна общност. На 27 януари догодина Зимните олимпийски села ще бъдат официално открити. Вярвам, че спортистите от цял свят ще усетят решителността на Китай да сподели със света прекрасни Зимни олимпийски игри, погледнато от безопасни хотелски места, професионални спортни съоръжения и стадиони, внимателни услуги и гостоприемство.“

Според Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн Зимните олимпийски игри в Китай не трябва се превръщат в „сцена на политически манипулации“:

„Напоследък има и много шумове около Зимните олимпийски игри в Пекин и бих искал да дам някои отговори. Зимните олимпийски игри в Пекин са грандиозно събитие за всички спортисти, а не са сцена за политически манипулации. Политизирането на спорта противоречи на олимпийския дух и тенденцията на солидарност и сътрудничество на международната общност. На 2 декември Общото събрание на ООН прие с консенсус Резолюцията относно олимпийското примирие на Зимните олимпийски игри в Пекин, а Резолюцията е съвместно предложена от колкото 173 държави. МОК и Олимпийските комитети на много страни, включително и на България, изразиха твърдата си позиция срещу политизирането на спорта и подкрепата си за Олимпиадата в Пекин. Това показва, че политизирането на спорта е непопулярно и обречено на провал.“

Уан Сюедзюн от Организационния комитет на Зимните олимпийски игри в Пекин подчерта желанието на Китай да организира безопасни и успешни Игри и заяви, че към момента подготовката за всички състезания е завършена:

„Първо, състезателните стадиони напълно отговарят на изискванията за игрите. Към момента всички 12 основни състезателни стадиона са завършени и са преминали сертифицирането на съответните Международни организации. Несъстезателните места - трите зимни олимпийски села в Пекин, Йенцин и Джандзякоу, както и главният медиен център са въведени в експлоатация. Системата за наблюдение на времето на Зимните олимпийски игри, както и средата за спортисти с увреждания са допълнително подобрени.

Второ, тестовите мачове вървят гладко. За да се подобри ефективността на управленския модел по време на игрите, провеждали сме серия от международни тестови състезания от октомври до декември. Към момента успешно приключиха 11 такива събития, като Световната купа по шорттрек, Световната купа по шейни и т.н. Международни спортни организации и участващи спортисти дадоха висока оценка за организацията на събитията, качеството на съоръженията на стадионите и нивото на превенция и контрол на епидемията.

Трето, гарантираме най-доброто обслужване по време на игрите. Настояваме да поставим спортистите на първо място и направим всестранна подготовка, за да осигурим на „трите състезателни зони, един стандарт“. Към момента сме подписали договори с 85 хотела, изготвени са планове за настаняване. По отношение на храната, ще се опитаме да отговорим на нуждите на всички страни и вече сме направил 446 различи менюта. Имаме определени 41 медицински центрове. Беше създаден и команден център за управление на трафика по време на игрите, а превозните средства необходими за игрите ще се доставят едно след друго по план. Доброволците вече са подбрани.

Четвърто, борба срещу епидемията. COVID-19 е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени. Настояваме да поставим здравето на всички участници на първо място. Вземайки пред международните практики и вътрешните изисквания, формулирахме цялостния работен план за превенция и контрол на епидемията по време на Олимпиадата. На 13 декември публикувахме второто издание на Ръководството за превенция на епидемията. Практиката в тестовите състезания доказа, че съответните мерки са ефективни. Надяваме се всички участници да спазват стриктно мерките посочени в ръководството, за да се осигури безопасност на събитието.

Пето, културните дейности се увеличават. Зимните олимпийски игри са както спортно, така и културно събитие. Организирахме множество пресконференции, онлайн и офлайн популяризиращи и културни дейности, за да подобрим още повече влиянието на Олимпиадата. Пуснахме тематичния слоган „Заедно за споделено бъдеще“. Успешно завършихме работата по предаването на олимпийския огън. Стартирахме специални Олимпийски радио и телевизионни канали, публикувахме медалите за Зимните олимпийски и параолимпийски игри, както и тематични песни и униформи. На местно ниво в цялата страна и в дипломатическите мисии в чужбина също се проведоха различни събития, свързани с Олимпиадата.

Шесто, постигаме забележителни резултати по отношение на екологията и устойчивостта. Изцяло приложихме нисковъглеродни планове, създавайки от многото „първи“ в олимпийската история. Всички съоръжения са 100% с зелено електричество, а въглеродните емисии на Олимпиадата очаква да достигнат почти нула. Превозни средства с водородно гориво ще бъдат използвани по време на игрите. Ние също формулираме научен и технологичен план и активно насърчаваме прилагането на нови технологии като 5G мрежата, онлайн излъчвания в облака, изкуствен интелект и т.н. В същото време стратегическият план за наследството на Зимните олимпийски игри в Пекин е напълно изпълнен. След игрите съответните зони ще бъдат преобразувани в Олимпийски паркове. Ние активно популяризираме зимните спортове сред младите хора. Олимпиадата подпомага и координираното развитие на трите града Пекин-Тяндзин-Хъбей, така че Зимните олимпийски игри и градската трансформация могат да бъдат по-добре интегрирани в полза на местните хора.“

Първият български златен медалист от Зимни олимпийски игри Екатерина Дафовска, която е член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, също взе участие в срещата.

Тя потвърди, че БОК е в постоянна връзка с Организационния комитет на Пекин 2022, с Международния олимпийски комитет и международните спортни федерации по всички въпроси, свързани с участието на българските спортисти в Игрите.

Към момента българските спортисти са спечелили общо 15 квоти за участие в следните спортове и дисциплини:

Биатлон – четирима мъже и четири жени

Ски-алпийски дисциплини – двама мъже и една жена

Ски-бягане – един мъж

Ски-скок – един мъж

Сноуборд – един мъж

Фигурно пързаляне – една жена

Квалификационните състезания продължават и през месец декември и началото на месец януари и от тях се очаква да бъдат спечелени още 5 квоти за участие на Игрите, както следва:

В ски-алпийските дисциплини – един мъж

В ски-бягането - един мъж

В шейните - един мъж и една жена

В шорт-трека – една жена

Българските спортисти ще бъдат настанени и в трите олимпийски села. В олимпийското село в Пекин, където се провеждат състезанията на лед, ще бъдат състезателите във фигурното пързаляне и шорт-трека. Другите две села (Йенцин и Джандзякоу) са в планината. В Йенцин ще са българските спортисти от ски-алпийските дисциплини и шейните, а в Джандзякоу – спортистите в биатлона, ски-бягането, ски-скока и сноуборда.

Пекин ще бъде първият „Двоен олимпийски град“ – град, който е бил домакин, както на Летни (2008 г.), така и на Зимни (2022 г.) олимпийски игри.

Автор: Калин Гугов

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ припомня условията за влизане в страната във връзка с празниците
МЗ припомня условията за влизане в страната във връзка с празниците
Хулен Лопетеги се изказа ласкаво за състава на Барселона
Хулен Лопетеги се изказа ласкаво за състава на Барселона