НОВИНИ

Китай и планът за следващата петилетка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:49, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ръст на икономиката с над 6% - това е целта, която Китай си поставя за 2021 година.

Това заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на откриването на сесията на общокитайското събрание на народните представители.

"Основните набелязани цели за развитие през тази година са - ръст на брутния вътрешен продукт повече от 6%, осигуряване на 11 милиона нови работни места в градските райони, ниво на безработицата от около 5.5%", каза премиерът.

За първи път миналата година Пекин не постигна заложените си икономически параметри заради Ковид кризата. В следващите няколко дни се очаква да бъде приет 14-ият план за следващата петилетка. Очаква се зелена светлина да получи и законопроект, който ще промени избирателната система в Хонконг.

Хаосът в общество показва, че има очевидни вратички и дефекти в сегашните механизми, което позволява на антикитайски сили да поемат контрол в региона, каза зам.-председателят на събранието.

"Ето защо трябва да се вземат необходимите мерки за подобряване на избирателната система в Хонконг, да се елиминират скритите опасности и рискове, и да се гарантира, че патриоти са в основата на управлението на народа на Хонконг", заяви Уанг Чен.

Така Пекин ще може да контролира кой управлява административния район със специален статут. Според критици на документа, той е поредното посегателство срещу демокрацията. По време на сесията ще бъдат коментирани и теми, свързани с климатичните промени, включително инициативата Китай да стана въглеродно неутрален до 2060 година.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да прочетеш 628 страници: Как ще бъдат използвани парите за Ковид кризата в САЩ
Да прочетеш 628 страници: Как ще бъдат използвани парите за Ковид кризата в САЩ
АПИ: Частични ремонти по "Тракия", намалете скоростта
АПИ: Частични ремонти по "Тракия", намалете скоростта