Кметът на София издаде заповед за прекратяването на Луковмарш

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:20, 13.02.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
кметът софия издаде заповед прекратяването луковмарш
Слушай новината

Луковмарш отново премина по софийските улици за поредна година. Под засилена полицейска охрана бе почетена годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.

Мотото на траурното шествие бе "Ние не капитулираме", а организатор е Български Национален Съюз.

От Столична община съобщиха за БНТ, че шествието отново не е съгласувано с нея, а единствено поднасянето на цветя пред дома на генерал Луков на улица "Тракия", където има паметна плоча. Любопитното е, че организаторите внесли искането за поднасянето на цветята още през ноември 2019 г.

Организаторите съобщиха, че им е връчена заповед от кмета, с която нарежда да не се провежда шествие, защото то не е съгласувано с общината и им се дава възможност да направят поклонение пред къщата му. Организаторите добавиха, че от полицията ги призовали да стигнат до там на малки групи, но все пак те се отправиха на шествие.

Още в началото на февруари прокуратурата е поискала забрана за провеждането на Луковмарш.

Провеждането на шествието беше прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

По-рано през седмицата Столична община не съгласува заявеното от организаторите шествие от НДК - бул. "Витоша" - бул. "Патриарх Евтимий" - ул. "Г.С. Раковски" - бул. "Княз Дондуков" - ул. "Тракия" въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВКП. Събитието е съгласувано само в частта му "поднасяне на венци на ул. "Тракия"№1.

След издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка, се казва в официално съобщение от Столична община.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради лошото време: Затвориха прохода "Предела" за камиони над 12 т
Заради лошото време: Затвориха прохода "Предела" за камиони над 12 т
Над 120 снегорина чистят в София, 93 души са настанени в кризисен център
Над 120 снегорина чистят в София, 93 души са настанени в кризисен център