НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 07.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Варна е на фокус днес в рубриката "Кмете, запиши си!". В областта има 159 населени места и 12 общини, в които живеят близо 513 000 души. Основният поминък на населението е туризъм, строителство, морска индустрия, услуги и търговия. Демографската картина във Варна потвърждава тенденциите в страната. Естественият прираст е отрицателен. За миналата година родените са 3997, а починалите - 6954 души.

Презастрояване, липсата на достатъчно паркове, лоша инфраструктура в новите квартали и недостатъчно места за паркиране. Това са сериозните проблемите, които трябва да решава новата местна власт. Бизнесът също е изправен пред трудности, след като през последните 10 години намаляват чуждестранните инвестиции, а оттам и възможността предприятията да инвестират в нови проекти.

Заплатите във Варна растат, но градът е един от най-скъпите за живеене у нас, а това стопява доходите на хората. Друг сериозен проблем за Варна от години е презастрояването, което има негативни последствия за градската среда, казват експерти.

"Инженерната инфраструктура на места издъхва и всъщност това изисква комплекс от мерки - от една страна управленски от страна на общинското ръководство. От друга страна - експертни", каза Христо Топчиев, член на Камарата на архитектите в България.

Пример за мащабно презастрояване е един от новите квартали във Варна - "Бриз". Там сградите са една до друга, улиците са тесни, а инфраструктурата е в окаяно състояние. Едно от любимите места на варненци за спорт и разходка, паркът до паметника на спирка "Почивка", също е превзет от многоетажни жилищни сгради.

Според експерти, бумът на строителството може да се ограничи, ако се направят промени в общинските наредби и общия устройствен план на Варна. Презастрояването води след себе си и друг проблем – липса на достатъчно места за паркиране.

"Има много сгради, доскоро строени, които нямат необходимия брой паркоместа. Съответно става претоварване на територията и намаляване на зелените площи, защото те съществуват само на хартия", поясни Христо Топчиев.

През последните години много варненци купиха имоти и се преселиха в близки до Варна населени места. Селата в община Аврен са сред най-предпочитаните. Там обаче хората се сблъскват с нерешим от години проблем - безводието. В китното село Садово водата е лукс, режим има почти през цялата година.

За да облекчи водният режим, общината е изградила сондаж в селото, а ВиК - напорен водопровод. Чака се Държавната приемателна комисия да разреши ползването на съоръжението. И в общинския център Аврен чешмите често са сухи.

За да се реши напълно проблемът с водоснабдяването в община Аврен, е необходимо да се изградят две водопроводни връзки към магисталния водопровод "Камчийски пясъци". За реализацията на такъв проект хората разчитат на местната и на държавната власт.

Вижте повече в репортажа на Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестувани са 16 фенове след дербито ЦСКА - Левски
Арестувани са 16 фенове след дербито ЦСКА - Левски
50 българи са блокирани на летището в Тел Авив, прибирали се от Палестина
50 българи са блокирани на летището в Тел Авив, прибирали се от Палестина