НОВИНИ

Тежко остава състоянието на тримата пострадали от Нагорни Карабах, настанени в "Пирогов"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:18, 07.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Тежко остава състоянието на тримата пострадали при експлозия в Нагорни Карабах, които късно вечерта бяха приети в клиниката по изгаряния на "Пирогов". Утежняващ фактор за състоянието им, че те са разпределени от Европейския координационен център за лечение у нас 12 дни след взрива. Българските лекари правят всичко възможно, за да спасят живота им.

България приема трима от ранените при взрива в Нагорни Карабах

Тримата пострадали са мъже и са на възраст между 34 и 40 години.

"Всички са с реална опасност за живота. Двама от тях с 50% дълбоки изгаряния и един с 80%", обясни проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов".

Състоянието им е стабилизирано, но предстои дълъг период на възстановяване.

"И тримата пациенти са в стабилно общо състояние, но тежко и са с обширни и дълбоки изгаряния. Предстоят им оперативни интервенции многоетапни и дълъг период на възстановяване при успешно лечение", каза проф. Аргирова.

Взрив в депо за гориво в Нагорни Карабах, съобщава се за много жертви и ранени

Тримата са пострадали при експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах на 25 септември. Ранените в инцидента са близо 200. Сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки е постъпил ден по-късно. След разпределение от страна на Брюксел вчера бяха докарани от Ереван тримата пострадали с военния ни самолет "Спартан".

"Клиниката по изгаряния в "Пирогов" е водеща не само в България и там са правили чудеса колегите. С шанс за живот, изгарянията не са такива, с които екипите от "Пирогов" не могат да се справят, много работа ще има", посочи министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Клиниката по изгаряне в Пирогов има възможност да приеме още пострадали от експлозията в Нагорни Карабах стига да бъде поискано от Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд не остави шансове на Унион Берлин
Борусия Дортмунд не остави шансове на Унион Берлин
Манчестър Юнайтед се измъчи, но победи Брентфорд в края
Манчестър Юнайтед се измъчи, но победи Брентфорд в края