НОВИНИ

Книгата "Рицарят на шпагата" разказва за "синята" легенда Стефан Аладжов

книгата рицарят шпагата разказва синята легенда стефан аладжов
bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 22.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

На стадион "Георги Аспарухов" бе представена книгата за легендарния футболист на "сините" Стефан Аладжов - "Рицарят на шпагата".

Събитието с няколко думи откри мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков.

"Искам да кажа, че той е изключително скромен и възпитан футболист. Не знам кой е измислил заглавието на книгата, но по-точно заглавие не може да се намери. Бат Стефчо, да си жив и здрав. Димитър Пенев написа няколко книги и се надявам и ти да го направиш, защото имаш много какво да кажеш", каза Сираков.

Автор на книгата е известният спортен журналист Румен Пайташев. В нея Стефан Аладжов разказва за кариерата си и интересни случки с екипа на "сините". Той е играл редом до едни от най-великите футболисти в историята на клуба.

Бранителят има зад гърба си 14 сезона и 463 официални двубоя за Левски във всички турнири. Аладжов е петкратен шампион и пет пъти носител на Купата на България. През 1970 година е удостоен с приза за Футболист на годината.

"Добре дошли и благодаря на всички, които са тук. Специално благодарности на брат ми, който даде идеята за книгата, също така на сдружение клуб “Сини сърца” и не на последно място на автора Румен Пайташев. Книгата обхваща най-вече периода, когато играех за Левски. Някога не се даваше зелена улица на новите, какъвто бях и аз. За мен беше голяма чест и достойнство да играя в отбора, на който симпатизирах от дете. Никога няма да забравя как тази публика скандираше името ми при всеки успешен шпагат или задна ножица. През 67’ играха изключително силни футболисти. 10 години играхме в защитата с Кирил Ивков, по късно дойдоха Жечев и Котков, от които също научих много. Списъкът е безкраен. Най-сърдечно благодаря на тези, които съм играл през годините и треньорите, които са ми били, за да заиграя за националния отбор и да спечеля приза “Футболист на годината”. Искрени благодарности на всички, които ме удостоиха с присъствието си днес”, каза Аладжов.


"Имам удоволствието да бъда автор на книгата за един от легендарните футболисти в историята на Левски - Стефан Аладжов. В продължение на цели 14 години той е неизменно верен на синята фланелка. През този период стана 5 пъти шампион и 5 пъти носител на Купата на страната. Той имаше своя запазена марка - неговият шпагат. Все едно с пинсети отнемаше топката от нападателите. Той изигра паметни мачове в Европа - срещу Милан, Аякс, Барселона, Атлетико Мадрид и Реал Мадрид. Аладжов има и 30 мача с националната фланелка, като взе участие на две световни първенства. През 1970 г. беше обявен за футболист №1 на България", заяви Пайташев.

На представянето на книгата, издадена от Сдружение "Сини сърца", присъстваха и множество легенди на ПФК Левски.

"Аладжов играеше толкова чисто, че дори понякога като имаше фал той отиваше и веднага се извиняваше", каза Войн Войнов.

Бившият треньор на Левски - Емил Велев, също бе сред гостите на представянето на книгата.

“Още от юноша са ми спомените с Аладжов. Гледали сме го на тренировки и мачове. Човек, който изгаряше на терена и даваше всичко от себе си. Беше елегантен защитник и беше пример на нас, въпреки че ние бяхме по-агресивни. Младите също сега могат да попиват от Аладжов, стига да могат да видят неговите изпълнения. Изиграл е над 400 мача, чудя се как не е излязъл и в чужбина, но явно е бил лоялен към клуба", коментира Велев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансови проверки в "Ел Би Булгарикум", отстраненият директор и ДКК с взаимни обвинения
Финансови проверки в "Ел Би Булгарикум", отстраненият директор и ДКК с взаимни обвинения
Гимнастици със Синдром на Даун ще получат професионална подготовка в зала "Раковски"
Гимнастици със Синдром на Даун ще получат професионална подготовка в зала "Раковски"