НОВИНИ

Когато големите напускат сцената…

големите напускат сценатаhellip
bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 06.06.2023
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

"Тръгнах си като легенда!”. Това написа Златан Ибрахимович, когато остави зад гърба си Пари Сен Жермен преди 7 години. А сега е валидно за футболната му кариера изцяло. Големият Златан слезе от сцената… А когато големите я напускат целият свят ги аплодира в знак на уважение.

Златан Ибрахимович - роден в шведския град Малмьо в семейството на босненски мюсюлманин и хърватска католичка израства в нездрава среда. Вероятно това оказва огромно въздействие при формирането на характера му. Всички днес го познаваме като арогантен, безкомпромисен, себичен и понякога агресивен. Това не му пречи обаче да цъфти на терена още от дете.

Често удрян с дървена лъжица по главата от майка си, заради пакостите, които прави, Златан бързо се ориентира към футбола, за да избяга от всички проблеми в семейството. В това число скандали, развод, наркотици, алкохолизъм. Хладилникът на баща му по-често е пълен с бира, отколкото с храна. И футболът е спасението.

Започва в Малмьо, за да направи шеметна кариера в Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, ЛА Галакси. Този футболен път завърши в неделя вечер на “Сан Сиро”, когато Златан не издържа… и го видяхме за първи път предаден на емоциите.

Десетките отборни и индивидуални награди и рекорди го поставят сред най-великите на нашето време. Имахме удоволствието да видим знаменити негови голове. Като онзи срещу Англия със задна ножица на 14 ноември 2012 г. Този гол съм го сънувал и все още изпитвам наслада, когато го видя из архивите. Но такъв беше стилът на Ибрахимович. Нестандартните отигравания бяха неговото лого.

Огромната липса във витрината му ще бъде Златната топка. Златан имаше “късмета” да бъде силен във времето на Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Тяхната доминация в анкетата от 2008 г. до момента беше нарушена само два пъти, когато отличието се озова в ръцете на Лука Модрич и Карим Бензема. Но лично за мен буди недоумение защо поне веднъж Ибрахимович не попадна в тройката на класацията за най-добър футболист, въпреки че 11 пъти попадна сред номинираните. Най-предното му класиране беше четвъртото място през 2013 г. Може би му липсваха сериозни успехи с националния отбор и това го поставяше в неизгодна позиция в анкетата на “Франс Футбол”. За милиони по света обаче Златан Ибрахимович е специален и всички те бяха развълнувани, когато той обяви края на кариерата си.

Когато прочетох биографията му “Аз съм Златан” разбрах колко сложно му е било да се измъкне от заобикалящата го среда и да се превърне в успешен в своята сфера. Вероятността това да се случи е 1:1 000 000. 24 години Ибрахимович доказваше, че това не е просто приказка, а може да се случи с всеки, който положи достатъчно усилия, който превъзмогне лишенията и трудностите. Сега неговата история е вдъхновение за хиляди седемгодишни, които правят първите си срещи с магията на футбола. И те започват да мечтаят… Както е мечтал Златан на тяхната възраст с Малмьо. Неговата мечта стана реалност. Сега ще бъде легенда…

Кралят слиза от своя трон с чувството за изпълнен дълг към футбола и феновете, а целият свят го аплодира на крака.

Благодарим ти, Златан!

Автор Радостин Любомиров

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Разочарован съм. Със сигурност можех много повече
Григор Димитров: Разочарован съм. Със сигурност можех много повече
България има ново правителство с премиер Николай Денков
България има ново правителство с премиер Николай Денков