НОВИНИ

Кой е Арда Гюлер?

реал мадрид обяви трансфера годишния турски футболен талант арда гюлер фенербахче
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 07.07.2023
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Колко ли пъти сме чували някой да бъде наричан „германския Меси“ или „шотландския Меси“ или „иранския Меси“? Е, кажете „добър ден“ на „турския Меси“. Арда Гюлер! Турският Меси, който отива да играе в ... Реал Мадрид, за да бъде иронията пълна.

Хората обичат да правят сравнения и всеки футболист, който е млад, притежава нисък център на тежестта, борави добре с топката, дриблира умело и има чудесен ляв крак може да получи етикета „Меси от Балканите/Източна Европа/Близкия Изток/Африка“ и т.н. И в интерес на истината 18-годишният турчин отговаря на повечето изисквания. Но също така в интерес на същата истина е напълно вярно, че и никой досега не е успявал да се изкачи до нивото на човека от Аржентина, с когото е бил така охотно сравняван. И понеже започнахме този текст с препратки към иранския, германския или шотландския вариант на Лионел Меси, да кажем, че и това не е случайно. Но и никой измежду Сардар Азмун, Марко Марин и Раян Голд не успя да отговори адекватно на очакванията и сравненията. И вероятно никой никога няма да успее да го стори.

За Гюлер трансферът в голям, западноевропейски клуб изглеждаше сигурен още след мига, в който облече за първи път фланелката на Фенербахче. И Барселона, където вероятно помните, но един аржентинец с №10 направи славна кариера, също имаше сериозен интерес към Арда. Дори президентът на каталунците Жоан Лапорта изпрати спортния си директор Деко до Истанбул, за да наблюдава таланта и да води преговори за евентуална сделка. И вероятно е доста болезнено за Барса да разбере, че Гюлер е предпочел вечния враг от Мадрид.

Сред заинтригуваните бяха още Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен, Борусия Дортмунд, както и триото от Висшата лига – Манчестър Юнайтед, Арсенал и Нюкасъл. Твърдеше се, че откупната клауза е около 18 милиона евро – смехотворни пари за толкова обещаващ играч в наши дни. Но и играч, който има зад гърба си 1500 минути футбол на мъжко ниво. Тези пари изглеждаха като изключително примамлива сума за подобен играч, особено ако се вторачим в трансферите от последните дни – Кай Хаверц и Мейсън Маунт смениха английските си тимове за около 60 милиона паунда – сумата за Гюлер е 4 пъти по-скромна.

Статистиката на офанзивния играч е повече от задоволителна – беше му гласувано доверие да играе в първия тим на Фенербахче, още когато беше на 16 години – дебютира в Лига Европа като резерва в двубой срещу финландския ХИК Хелзинки на 19 август 2021. След две години последва трансфер в Реал Мадрид. И по-лошо можеха да се развият нещата, не мислите ли?! Арда си тръгва от Истанбул със седем гола и седем асистенция в Суперлигата за 1187 минути футбол – или иначе казано, принос за попадение на всеки 85 минути. Повече от задоволително. За вярата в качествата на младия играч красноречиво говори и фактът, че му беше връчена фланелката с номер 10 през последния сезон – фланелка, носена съвсем неотдавна от Робин ван Перси, Месут Йозил и, забележете – Алекс – легенда на Фенербахче със 171 гола за клуба в периода между 2004 и 2012. Човек със собствена статуя в един от парковете в района. За уменията на Гюлер вече се изписа доста – дриблира чудесно, разсъждава прекалено добре за 18-годишен състезател, пасовете му са великолепни. Неизбежните компилации с отиграванията му се появиха отдавна в YouTube. Справя се отлично със статичните положения, сменя темпото на игра, първото му докосване е силно. Футболист, за когото си струва да отделите по-малко от 20 милиона евро, особено когато разполагате с доста повече средства в резерва си. Дебютът за Турция дойде през ноември миналата година, първият гол с националната фланелка – през току-що изминалия юни.

Разбира се – трансферът в Реал Мадрид е бомбастичен. Но и да не забравяме, че защитниците в Ла Лига (или Бундеслигата или Висшата лига, ако беше предпочел тези първенства) далеч няма да са склонни на компромиси и реверанси към младия турчин. Кралския клуб желае да създаде нов вариант на Галактикос, този път получаващ прозвището си заради безграничния потенциал на младите си играчи като Винисиус, Родриго, Белингам, Чуамени, Камавинга ... Гюлер. Цел, която не изглежда непостижима с оглед на ресурса най-вече в центъра на игрището.

Турския Лука Модрич?

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добрият пример: Ученици от Плевен предадоха в полицията изгубена дамска чанта
Добрият пример: Ученици от Плевен предадоха в полицията изгубена дамска чанта
Назначиха двама нови заместник-министри
Назначиха двама нови заместник-министри