НОВИНИ

Кой е Димитър Главчев - номиниран за служебен премиер

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 05.04.2024
12610
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

Кой е той?

Димитър Главчев е роден в София. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-ото до 46-ото Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19 април 2017 - 17 ноември 2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-ото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-ото Народно събрание.

Един от инициаторите и участниците в изготвянето на Закона за Сметната палата, приет през 2010 г., който е в основата на сега действащия закон.

Негова е идеята за създаването на Консултативен съвет към палатата. В сега действащия закон тази идея намира изражение чрез участието на представители на професионалните организации – Института на дипломираните експерт-счетоводители и Института на вътрешните одитори в България, в ръководството на институцията.

Избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от 49-ото Народно събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Запрянов - номиниран за министър на отбраната в кабинета "Главчев"
Атанас Запрянов - номиниран за министър на отбраната в кабинета "Главчев"
Шампионът Тиафо продължава защитата на трофея в Хюстън
Шампионът Тиафо продължава защитата на трофея в Хюстън