НОВИНИ

Кои са любимите спортове на френските президенти?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:05, 14.10.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
любимите спортове френските президенти
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон посети мястото, където ще се проведат Олимпийските игри през 2024 година, за да провери как върви подготовката за предстоящото събитие. Използваме повода, за да ви покажем какво е отношението на френските президенти към спорта.

Макар да е под въпрос дали ще е начело на Франция, когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, Еманюел Макрон посети Сен-Сен Дени, където ще бъде разположено бъдещото олимпийско село и обеща 100 милиона евро инвестиции в спортни съоръжения.

"До 2024 година ще бъдат изградени допълнителни 5000 спортни съоръжения и инфраструктура", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Запалени, слабо интересуващи се или използващи спорта като средство за комуникация - каквато и да е връзката на президентите със спорта, той присъства в политическия живот на Франция от години.

Шарл де Гол има солидна военна подготовка, тренира конна езда и фехтовка по време на следването си, но никога не е ценил особено спортните занимания. По време на мандата си като президент на Франция проявява интерес към спорта едва на Олимпийските игри в Рим през 1960 година, въпреки че френските спортисти не успяват да завоюват нито един златен медал.

Наследникът му в Елисейския дворец Жорж Помпиду тренира ръгби и тенис и се увлича от автомобилни състезания, но споменът за него е по-скоро за интелектуален тип президент.

Валери Жискар д'Естен обича спорта и иска това да се знае. Играе тенис, кара ски и охотно кани камерите да запечатват тези моменти. Спортът е неговият начин да общува непринудено с журналистите и да отправя посланията си.

Франсоа Митеран харесва колоезденето и дори присъства на етап от Тур дьо Франс. Президентът социалист играе голф и тенис, смятани за буржоазни занимания.

Жак Ширак не е голям спортист, нито чест посетител на спортни събития, но поставя традицията френските президенти да се срещат със спортисти. През 1995 година приема в Елисейския дворец френския национален отбор по хандбал след завоюването на световната титла. Три години по-късно е на трибуните, за да подкрепи националите по футбол.

В интервю за вестник "Фигаро" Никола Саркози признава, че обича три неща - да спортува, да гледа спорт и да общува със спортисти. Сред любимите му спортове е колоезденето, но съвсем по американски маниер редовно тича.

За разлика от него, Франсоа Оланд не е почитател на джогинга, но също като Саркози обича футбол. Последните френски президенти подкрепят различни отбори - Оланд е привърженик на футболен клуб "Руан", Саркози - на "Пари Сен Жермен", а Еманюел Макрон - на "Олимпик Марсилия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради електронен подпис ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора
Заради електронен подпис ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора
Окончателно: Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост
Окончателно: Кабинетът прие Плана за възстановяване и устойчивост